Αφού οι άνθρωποι υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ισχίου ή γόνατος, οι γιατροί αναμένουν ότι αυτοί οι ασθενείς θα ανακουφιστούν από τον πόνο στις αρθρώσεις, θα επιστρέψουν στην καθημερινότητα ευκολότερα και θα απολαύσουν και πάλι τις δραστηριότητες που αγαπούν.

Τώρα, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο δείχνει ότι οι σύντροφοι των ασθενών -και ως εκ τούτου ο γάμος τους- αποκομίζουν επίσης τα οφέλη της επιτυχημένης χειρουργικής επέμβασης. Ήταν προφανές ότι οι ασθενείς μετά την επέμβαση έχουν λιγότερα βάσανα και μπορούν να είναι πιο δραστήριοι, αλλά και να ταξιδεύουν περισσότερο.

Αυτό από ό,τι φαίνεται ωφελεί και το γάμο τους, καθώς σε μια μελέτη 33 ζευγαριών όπου ένας σύντροφος έκανε ολική αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος, φάνηκε ότι μετά την επιτυχημένη επέμβαση η οικογενειακή και η κοινωνική ζωή ήταν βελτιωμένη.

Στη μελέτη, οι ασθενείς και οι σύζυγοί τους είχαν μέση ηλικία γύρω στα 70, με τη μέση διάρκεια του γάμου να είναι τα 36 χρόνια. Οι ασθενείς ζούσαν με διάγνωση αρθρίτιδας για κατά μέσο όρο επτά χρόνια πριν την επέμβαση. Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς ανέφεραν ότι η επέμβαση είχε βελτιώσει την κινητικότητά τους (85%), τους επέτρεψε να συνεχίσουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού (73%), μείωσαν τον πόνο (70%) και βελτίωσαν την κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή (33%). Αντίστοιχα θετικά μεγέθη ανέφεραν και οι σύζυγοι τους, καθώς πλέον μπορούσαν να βγουν με τους φίλους τους, να πάνε για δείπνο ή στο σινεμά.

Σημειωτέον, η οστεοαρθρίτιδα πλήττει περισσότερους από 32,5 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν μείωση βάρους, διατάσεις για την αφαίρεση της πίεσης από την άρθρωση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κορτιζόνη κ.α.

Διαβάστε επίσης: 

Οστεοαρθρίτιδα: 12 μύθοι που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Η επέμβαση με γρήγορη αποκατάσταση και άριστο αποτέλεσμα