Ο Δρ Ryan Malosh, επιδημιολόγος ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν επιχειρεί να σκιαγραφήσει μερικές βασικές οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε καθώς αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά πρέπει να προσέχουμε.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα ακόμη και για τους επιστήμονες αναφορικά με τον ιό SARS-CoV-2 και τη νόσο που αυτός προκαλεί, την COVID-19, ο Δρ Malosh θεωρεί φυσικό συχνά να μην υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για το ευρύ κοινό και να προκαλούνται παρανοήσεις.
Καθώς όμως επιστρέφουμε στην κανονικότητα ο ειδικός θεωρεί ότι υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο νόσου.
Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να κρατάμε αποστάσεις από όσους είναι άρρωστοι. Δεν ερχόμαστε σε κοντινή επαφή με όσους έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό τους σύστημα. Οι τελευταίοι δε οφείλουν να απομονώνονται.
Επίσης φαίνεται ότι ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα σε κλειστούς χώρους όπου η στενή επαφή με μολυσμένους ανθρώπους καθώς και ο ενεπαρκής αερισμός του χώρου είναι πιο πιθανά να συμβούν και να αυξήσουν τις πιθανότητες λοίμωξης. Από την άλλη μεριά ο κίνδυνος μόλυνσης δεν φαίνεται χαμηλότερος σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τον Δρ Malosh.
Επομένως πώς μειώνουμε το κίνδυνο; Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιδημιολόγο αν το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε μεταξύ πολλών και άρρωστων ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, σε αντιδιαστολή η λιγότερο επικίνδυνη συμπεριφορά είναι να είμαστε σε ολιγομελείς ομάδες, έξω και μακριά από ασθενείς.
Η πρόληψη νέων λοιμώξεων εξαρτάται από δυο παράγοντες. Τη μείωση του ρυθμού με τον οποίο οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή ή τη μείωση της πιθανότητας λοίμωξης σε περίπτωση επαφής. Το πρώτο επετεύχθη με τα μέτρα περιορισμού στο σπίτι. Το δεύτερο διασφαλίζεται με τη χρήση μασκών και αντισηπτικών για όσους έρχονται σε εγγύτερη επαφή.
Ο Δρ Malosh παραθέτει μια δήλωση του Αυστραλού ιολόγου Ian Mackay για το κοινό κρυολόγημα: «ο μόνος ασφαλής τρόπος να αποφύγουμε ένα κρυολόγημα είναι να ζήσουμε σε πλήρη απομόνωση από τους υπόλοιπους ανθρώπους». Ενδεχομένως το ίδιο ισχύει και για τον Covid-19.
Καθώς όμως δεν υπάρχουν πλέον εντολές αυτοπεριορισμού στο σπίτι, ο καθένας από εμάς πρέπει να αποφασίσει ποιο ρίσκο έκθεσης στον ιό διατίθεται να πάρει, λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό του ιστορικό. Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αναμφίβολα μένουν σε απόσταση έως και τριών μέτρων από τους άλλους, φορώντας μάσκες και προτιμώντας τους ανοικτούς χώρους.
Επίσης οι ακόλουθες συμβουλές με βάση την κοινή λογική αποτελούν χρήσιμες οδηγίες:
-Προτιμήστε να δείτε λίγους φίλους σε εξωτερικό χώρο, πάντοτε εφόσον κανένας τους δεν είναι ασθενής.
-Κρατήστε τις μεγαλύτερες δυνατόν αποστάσεις μεταξύ σας
– Έχετε πάντα εύκαιρα μια μάσκα και αντισηπτικό
-Μην μοιράζεστε φαγητά ή ποτά
Τέλος αν κάποιος δεν νιώθει καλά ή πρόσφατα συνάντησε κάποιον άρρωστο θα πρέπει να αποφύγει τις συναντήσεις με φίλους. Εάν μάλιστα βλέπετε συχνά κάποιον που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή προσέχετε κάποιον ανοσοκατεσταλμένο, ίσως είναι προτιμότερο να το σκεφτείτε διπλά προτού συναντηθείτε με άλλα πρόσωπα.