Η ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας με αεροβικές ασκήσεις όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία για 35 λεπτά, τρεις φορές τη βδομάδα, μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες σκέψης ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας με γνωστική δυσλειτουργία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology. Μετά από έξι μήνες άσκησης οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων στα γνωστικά τεστ βελτιώθηκαν τόσο που αντιστοιχούσαν σε ανθρώπους εννέα χρόνια νεότερους σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η έρευνα περιλάμβανε ανθρώπους με γνωστικές δυσλειτουργίες (δυσκολία στη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων ή προβλήματα μνήμης), η βαρύτητα των οποίων δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να διαγνωστούν με άνοια.
Από την έρευνα βρέθηκε ότι η άσκηση βελτίωσε τις ικανότητες σκέψης των συμμετεχόντων (εκτελεστική λειτουργία). Πρόκειται για την ικανότητα ενός ατόμου να ελέγχει τη συμπεριφορά του, να συγκεντρώνεται, να οργανώνεται και να πετυχαίνει στόχους. Η μελέτη δεν κατέδειξε πρόοδο στη μνήμη.
«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, εντάσσοντας απλές μορφές άσκησης στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι με γνωστικές δυσλειτουργίες κατάφεραν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ολοκληρώσουν απλές γνωστικές λειτουργίες» τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας James A. Blumenthal, Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Duke.
Στην έρευνα συμμετείχαν 160 άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας τα 65 χρόνια και με παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή τους υγεία όπως η υπέρταση. Σε όλους τους συμμετέχοντες είχαν διαπιστωθεί γνωστικές δυσλειτουργίες, ενώ ήταν αγύμναστοι κατά την έναρξη της μελέτης.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν τις ευεργετικές επιδράσεις από την άσκηση και τη σωστή διατροφή, ειδικά της διατροφής DASH για τον έλεγχο της υπέρτασης η οποία είναι χαμηλή σε νάτριο και υψηλή σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, προϊόντα ολικής άλεσης και άπαχα κρέατα.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες άσκησης οι οποίοι ασκούνται τρεις φορές την εβδομάδα για 45 λεπτά σε κάθε γυμναστικό πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε 10 λεπτά ζέσταμα και 35 λεπτά αεροβικής άσκησης όπως περπάτημα, τρέξιμο ή ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο.
Στην αρχή και στο τέλος του εξαμήνου οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες σε ό,τι αφορά τη μνήμη και τη σκέψη μέσα από γνωστικά τεστ, εξετάσεις καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης του αίματος και των λιπιδίων. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ερωτηματολόγια και ατζέντες φαγητού για να καταγραφεί πόσο πιστά ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες τη διατροφή DASH.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν σημείωσαν σημαντική πρόοδο στα τεστ ικανοτήτων και σκέψης όταν τους συνέκριναν με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν ασκηθεί. Καμία πρόοδος δεν παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες οι οποίοι ακολούθησαν μόνο τη διατροφή DASH.
Στην αρχή της έρευνας τα σκορ των συμμετεχόντων όσον αφορά την εκτελεστική λειτουργία αντιστοιχούσαν σε ανθρώπους 93 ετών, δηλαδή εικοσιοκτώ χρόνια γηραιότερους από την κανονική τους ηλικία. Μετά τους έξι μήνες οι συμμετέχοντες οι οποίοι ακολουθούσαν και τη διατροφή DASH είδαν τον μέσο όρο τους να μειώνεται και να αντικατοπτρίζει ανθρώπους ηλικίας 84 ετών, δηλαδή σημείωσαν μια βελτίωση εννέα ετών.