Αυτό σύμφωνα με μια νέα κλινική μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα μιας χαλαρής άσκησης γιόγκα, με αργούς ρυθμούς, φυσικές στάσεις, αναπνευστικές ασκήσεις, διαλογισμό και χαλάρωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πρόσθεσαν την πρακτική αυτή στη ζωή τους για τρεις φορές την εβδομάδα περίπου και συνέχισαν να παίρνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, μείωσαν τις σχετικές κρίσεις κατά 48% μεσοσταθμικά. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό τεύχος του περιοδικού Neurology στις 6 Μαΐου.
«Τα καλά νέα είναι ότι η εξάσκηση σε κάτι τόσο απλό και προσβάσιμο όσο η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο από τα φάρμακα μόνο», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητής Dr. Rohit Bhatia, νευρολόγος στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών, στο Νέο Δελχί της Ινδίας.
Στη μελέτη, οι ασθενείς με ημικρανία έκαναν πρώτα μαθήματα με δάσκαλο γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα για ένα μήνα. Μετά από αυτό, εξασκήθηκαν στο σπίτι με ένα εγχειρίδιο για άλλους δύο μήνες. Μετά από αυτό το τρίμηνο, η μέση συχνότητα ημικρανιών είχε μειωθεί τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, καθώς ήσαν λιγότερο ενοχλητικές. Στη μελέτη συμμετείχαν 160 ενήλικες ασθενείς με επεισόδια ημικρανιών, οι περισσότεροι εκ των οποίων λάμβαναν φάρμακα. Μετά από τρεις μήνες, τα άτομα στην ομάδα γιόγκα είχαν 48% λιγότερα επεισόδια ημικρανίας – μειώθηκαν από κατά μέσο όρο από 9 το μήνα, σε μόλις 5.
Όλα αυτά είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς για τους ανθρώπους με ημικρανίες η άσκηση σε υψηλότερη ένταση, όπως το τρέξιμο, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ημικρανία. Ενώ, η γιόγκα μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο άσκησης χαμηλότερης έντασης που όμως φαίνεται να επιδρά θετικά και να κατευνάζει τις ορμόνες του στρες.