Οι κακές, ζοφερές σκέψεις και συνήθως υπερβολικά δυσοίωνες μπορεί να ξεπηδούν ακατάσχετα και συνεχώς, σε σημείο όπου το άτομο να μην μπορεί να κρατήσει τον έλεγχο και την ψυχραιμία του. Σε εκείνο το σημείο πρέπει να απομονώσει αυτές τις σκέψεις και να δει από πού προέρχονται, ώστε να μπορέσει να τις διαχειριστεί. Πρέπει να τις αντιμετωπίσει σαν κάτι που δεν είναι δικό του, αλλά ξένο και για αυτό οφείλει να τις ελέγξει με κριτική σκέψη. Προς την κατεύθυνση αυτή, η συμπεριφορική θεραπεία είναι χρήσιμη και αυτές οι τρεις τεχνικές, ακόμη χρησιμότερες:

Εστιάστε στο παρόν
Καθίστε άνετα σε ένα ήσυχο μέρος και κλείστε τα μάτια σας. Πάρτε αργά αναπνοή για τέσσερα δευτερόλεπτα, σταματήστε μετά από λίγο το κράτημα και εκπνεύστε αργά για οκτώ δευτερόλεπτα. Καθώς εκπνέετε, νιώστε τους ώμους σας να πέφτουν και το βάρος σας πιέζεται στην καρέκλα σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το μυαλό σας να συνεχίζει να παράγει σκέψεις κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, οπότε δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να σταματήσετε να σκέφτεστε. Αφήστε το μυαλό να κάνει ό, τι κάνει ενώ παρακολουθείτε το σώμα και την αναπνοή. Επαναλάβετε πέντε φορές.

Προσδιορίστε τις σκέψεις σας

Παρατηρήστε τις σκέψεις που σας υπαγορεύει το μυαλό σας. Λέει ότι θα αποτύχετε, για παράδειγμα; Ότι κακά πράγματα θα συμβούν; Ότι δεν θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε; Όποια και αν είναι η ιστορία, εντοπίστε την και καταγράψτε την σε ένα χαρτί. Η καταγραφή είναι σημαντική, διότι σας βοηθάει να βγάζετε τις σκέψεις κυριολεκτικά από το μυαλό σας και να τις αντιμετωπίζετε πιο αντικειμενικά. Μετά από λίγο καιρό θα μάθετε να εντοπίζετε τις κακές σκέψεις αμέσως όταν αυτές δημιουργούνται.

Αναζητήστε τις εναλλακτικές
Τέλος, αναγνωρίστε ότι υπάρχουν και άλλες οπτικές γωνίες για να δείτε την κατάσταση. Πιο θετικές, πιο αισιόδοξες, πιο εστιασμένες στην πραγματικότητα. Λάβετε υπόψη ότι δεν χρειάζεται να αναγκάσετε τον εαυτό σας να πιστέψει μια εναλλακτική λύση. Άλλωστε, πιθανότατα δεν μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας ούτως ή άλλως. Κανείς δεν μπορεί να δει το μέλλον, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα πάνε τα πράγματα αν αρρωστήσουμε από κορωνοϊό. Αναγνωρίζοντας όμως ότι οι ανήσυχες σκέψεις μας δεν είναι απαραίτητα αληθινές μπορούμε να χαλαρώσουμε σε κάποιο βαθμό.