Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για περισσότερο από ένα μήνα, το φάρμακο βοήθησε στη διαχείριση των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους εκδηλώνεται η σχιζοφρένεια -από ψευδαισθήσεις και ακρόαση φωνών, έως ισοπεδωμένα συναισθήματα και κοινωνική απόσυρση. Μεταξύ 120 ασθενών που έλαβαν το φάρμακο, το 65% ανταποκρίθηκε καλά σε αυτό από την τέταρτη εβδομάδα και μετά. Οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, θα οδηγήσουν σε μια νέα θεραπευτική επιλογή.

Σημειωτέον, τα παλαιότερα φάρμακα «πρώτης γενιάς» μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές της κίνησης παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στη νόσο του Πάρκινσον, τρόμο, δυσκαμψία στις αρθρώσεις και προβλήματα συντονισμού. Σχετικά νεότερα, τα αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους και υψηλά επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

Σε αυτήν λοιπόν την κλινική δοκιμή, το SEP-363856, όπως δοκιμαστικά ονομάστηκε το νέο φάρμακο, φαίνεται και να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και τις παρενέργειες από τα άλλα φάρμακα.

Στη δοκιμή συμμετείχαν συνολικά 245 ασθενείς με σχιζοφρένεια ηλικίας 18 έως 40 ετών. Μία ευρύτερης κλίμακας δοκιμή του φαρμάκου βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη. Περισσότερα για τον μηχανισμό του φαρμάκου, αλλά και τη μελέτη μπορείτε να βρείτε εδώ.