Ενώ οι ερευνητές έχουν προτείνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι τα άτομα που βασίζουν την αυτοεκτίμηση τους στην οικονομική τους επιτυχία-κοινώς, νιώθουν καλά επειδή έχουν χρήματα- συχνά αισθάνονται μοναξιά στην καθημερινή ζωή, υποστηρίζει μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο (Buffalo) στις ΗΠΑ και του Harvard Business School, η οποία έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να καταλάβει καλύτερα γιατί υφίσταται κάτι τέτοιο.
Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερους από 2.500 συμμετέχοντες σε πέντε διαφορετικές μελέτες και αναζητούσε συνδέσεις μεταξύ της οικονομικής επιτυχίας και μεταβλητών όπως ο χρόνος που πέρασε το άτομο με τους άλλους, η μοναξιά και η κοινωνική αποξένωση. Αυτό περιελάμβανε μια ημερήσια μελέτη ημερολογίου που παρακολούθησε τους συμμετέχοντες σε μια περίοδο δύο εβδομάδων για να αξιολογήσει πώς βιωνόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η σημασία του χρήματος στη ζωή τους, αλλά και του χρόνου που αφιερώθηκε σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες όπως η φιλία ή ο έρωτας.
Όπως αναφέρεται λοιπόν στη μελέτη, οι άνθρωποι που βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στο χρήμα αισθάνονται πίεση προκειμένου να επιτύχουν οικονομική επιτυχία, κάτι το οποίο υπονομεύει τις διαπροσωπικές σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Κάτι ακόμη που είναι επίσης κρίσιμο είναι ότι για την επίτευξη των οικονομικών στόχων απαιτείται συνήθως πολύ χρόνος, ο οποίος αφαιρείται αυτόματα από τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό που λαϊκά λέγεται, «δεν έχεις ζωή», δηλαδή. Όλα αυτά δηλαδή που απαιτούνται για να επιτύχουμε στον οικονομικό τομέα, μπορεί να είναι εις βάρος του χρόνου που περνάμε με την οικογένεια και τους φίλους.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Personality and Social Psychology Bulletin, υπογραμμίζουν το ρόλο των φυσικών κοινωνικών δικτύων και των διαπροσωπικών σχέσεων στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας και γιατί οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν αυτές τις συνδέσεις, ακόμη και ενόψει επιδίωξης πολύ απαιτητικών στόχων. Αλλιώς η κατάθλιψη, αλλά κυρίως η αλλοτρίωση περιμένουν στη γωνία.
Πάντως, δεν είναι η οικονομική επιτυχία που είναι προβληματική, είναι όλα αυτά που θυσιάζεις για να την επιτύχεις. Η ισορροπία μεταξύ των δύο είναι μια τέχνη ακριβή. Πανάκριβη.