Όπως, λοιπόν, επισημαίνει ο ψυχοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός και συγγραφέας Robert Taibbi, όσοι ξεπερνούν τον ιό αισθάνονται καταρχήν τυχεροί. Αρκετοί όμως από αυτούς εκφράζουν μια ενοχικότητα, όχι μόνο επειδή έγιναν καλά ή δεν κόλλησαν, αλλά επειδή δεν έχασαν τη δουλειά τους και δεν διαλύθηκε η ζωή τους, όπως συμβαίνει με άλλους φίλους και γνωστούς.

«Οι δουλειές τους είναι, τουλάχιστον τώρα, τουλάχιστον άθικτες, ενώ πολλοί από τους φίλους τους είναι ξαφνικά εκτός εργασίας. Μέχρι στιγμής αυτοί και η οικογένειά τους παραμένουν υγιείς, ενώ κάποιοι συνάδελφοί τους είναι άρρωστοι και νοσηλεύονται… Σε σύγκριση με άλλες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έχουν πολλές ανέσεις στην καραντίνα. Κάποιοι είναι αναγκασμένοι να ζουν στοιβαγμένοι με άλλους…».
Όπως λέει, λοιπόν, ο επιστήμονας πρόκειται για μια διαφορετική μορφή ενοχής του επιζόντος, ωστόσο είναι και αυτή μια ενοχή. Ένα πρόβλημα πρώτου κόσμου, κυρίως, το οποίο όμως εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Να μερικές σχετικές συμβουλές που δίνει, προκειμένου να μη νιώθετε έτσι.

Συνειδητοποιήστε ότι η αντίδρασή σας είναι φυσιολογική
Είμαστε κοινωνικά πλάσματα, η πλειονότητα έχει ενσυναίσθηση και μπορεί να αντιληφθεί τον πόνο που περνούν άλλοι άνθρωποι. Αυτή είναι μια λογική ενοχή που προέρχεται από μια υγιή ευαισθησία για τους άλλους, μια ενοχή που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση του άδικου της ζωής που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε και να ελέγξουμε.

Υποστηρίξτε όσους βρίσκονται κοντά σας
Πρόκειται για τη μετατροπή της ενοχής σας σε παραγωγική και υποστηρικτική δράση. Φτάστε σε εκείνους τους φίλους που είναι τώρα άνεργοι, προσφέρετε ό, τι μπορείτε. Κάνετε τώρα για αυτούς ό, τι μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να κάνουν για σας.

Προχωρήστε μπροστά
Επεκτείνετε το προηγούμενο σε εκείνους που είναι έξω από τον άμεσο οικογενειακό και φιλικό κύκλο σας. Ο εθελοντισμός εδώ μπορεί να έχει αποτέλεσμα, ειδικά όταν συνδυάζεται με τις προσπάθειες άλλων.

Καταλάβετε ότι δεν είστε άτρωτοι
Παρόλο που είναι καλό να νιώσετε ό, τι έχετε την τύχη να μην αντιμετωπίσετε ως τώρα τον κορωνοϊό (ή να κερδίσατε τη μάχη), μπορεί κάποια άλλης στιγμή κάποιο δικό σας πρόσωπο ή και εσείς να βρεθούν απέναντι στο κίνδυνο αυτό (ή σε κάποιον άλλο).