Πολλοί είναι οι άνθρωποι που αισθάνονται άγχος και φόβο την περίοδο αυτή, όπου ο κορωνοϊός εξαπλώνεται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται και η κοινωνία βιώνει μια βαθειά κρίση, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι απολύσεις και η ανεργία.
Το σημαντικό σε όλα αυτά είναι να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι.
«Η καλύτερη στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες που δίνουν οι Αρχές και να σκέφτεται ότι αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί», αναφέρει ο Hans M. Nordahl, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας και συμπεριφορικής ιατρικής στο NTNU.
Μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική
Ο καθηγητής τονίζει ότι είναι φυσιολογικό να βιώνουμε περισσότερο άγχος, αγωνία και δυσφορία αυτή την περίοδο.
«Παραδόξως, ο φόβος για τον ιό μπορεί να βοηθήσει στην κάμψη της εξάπλωσης της επιδημίας, ωστόσο ο ίδιος φόβος μπορεί εύκολα να γίνει δυσανάλογος και να κάνει τους ανθρώπους υπερβολικά αγχωμένους και στρεσαρισμένους στην καθημερινή τους ζωή», εξηγεί ο Δρ. Nordahl, ο οποίος πιστεύει ότι η ενσωμάτωση της παρούσας κατάστασης σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική μπορεί να φανεί βοηθητική.
«Θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερα κατάσταση που κανείς δεν έχει βιώσει στη μεταπολεμική εποχή. Είναι μια στιγμή που γράφεται στην ιστορία κι εμείς όλοι είμαστε μέρος αυτής της ιστορίας», εξηγεί ο ειδικός.
Μεγάλη πρόκληση, αλλά όχι καταστροφή
«Σκεφτείτε την κατάσταση που ζούμε ως μια μεγάλη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε, αλλά όχι ως μία καταστροφή. Αν ακολουθήσουμε τις συστάσεις και τις οδηγίες των Αρχών, θα ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση και όσο περισσότερο τις στηρίζουμε, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε τη διέξοδο», αναφέρει ο Δρ. Nordahl, ο οποίος μας δίνει πέντε tips αντιμετώπισης του φόβου για τον κορωνοϊό:
1. Να ενημερώνεστε για τα στοιχεία της κατάσταση ακόμα και όταν το άγχος και οι φοβίες κάνουν την εμφάνισή τους. Μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στα δεδομένα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε τόσο αβέβαιους καιρούς, καθώς αποκτάτε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο της κατάστασης και ελαχιστοποιείτε την καταστροφολογία.
Υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας ότι εφόσον είστε προσανατολισμένοι στα στοιχεία θα πρέπει να ελέγχετε ό,τι είναι σχετικό με αυτά, αλλά και τι θα πρέπει πράγματι να κάνετε για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό. Μη μπαίνετε στον πειρασμό να επικεντρώνεστε ή να φαντάζεστε το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί.
2. Η καταστροφολογία δημιουργεί άγχος και αγωνία. Αντιθέτως, η θεώρηση της κατάστασης ως μια πρόκληση, αλλά και των πραγμάτων στα οποία πρέπει να επικεντρωθείτε για να βοηθηθείτε μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του άγχους.
Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε ένα πρόγραμμα αποταμίευσης. Αν δεν εργάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον διαθέσιμο χρόνο για να ασκηθείτε. Ακόμα, μπορείτε να επεξεργαστείτε τον τρόπο με τον οποίο θα αγοράσετε τα τρόφιμα και τα άλλα προϊόντα που χρειάζεστε ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες.
3. Πολλοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τις ζωής. Η ανησυχία δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων, αντιθέτως καταστέλλει οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση. Όταν ανησυχούμε είναι σαν να υποκύπτουμε στο χειρότερή μας σκέψη, δημιουργώντας έτσι περιττό στρες.
4. Οι ανησυχίες και το άγχος μπορούν εύκολα να εμφανιστούν όταν η προσοχή σας στρέφεται στις μελλοντικές απειλές και τους κινδύνους. Σκεφτείτε, λοιπόν, τα μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως το να καθαρίσετε το σπίτι για το καλοκαίρι, να φτιάξετε τις ντουλάπες, να πλύνετε τα μπαλκόνια, να βάψετε το γκαράζ, να ασκηθείτε. Κάνετε πρακτικά ή χρηστικά πράγματα που δεν είχατε το χρόνο να κάνετε πριν.
5. Νιώστε ελεύθεροι να μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας με τους άλλους, αν νιώθετε αυτή την ανάγκη, αλλά μοιραστείτε και άλλα σημαντικά πράγματα της καθημερινής σας ζωής. Τελικά, εσείς είστε εκείνοι που αποφασίζετε σε τι θέλετε να επικεντρώσετε την προσοχή σας και αν θα νιώθετε άγχος ή όχι.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Ένα «ψυχοκοινωνικό λεξικό» ή πώς οι λέξεις αποκτούν… άλλο νόημα εν μέσω πανδημίας!
Κορωνοϊός: 15 συμβουλές ψυχικής υγείας για τον κατ’ οίκον περιορισμό