Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν προ καιρού το φαινόμενο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Πρόκειται για δείγμα καλής πνευματικής υγείας και σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου. Θυμίζουμε ότι ο Αϊνστάιν είχε τη συνήθεια να μιλά μόνος του. Αυτό τον βοηθούσε να συγκεντρώνεται για να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του. Γνωρίζοντας τη σταδιοδρομία και το έργο του, είναι σίγουρα καλό σημάδι!
Μιλώντας στον εαυτό μας, ενισχύουμε τη συγκέντρωσή μας και αυξάνουμε την αποδοτικότητα του μυαλού μας. Είναι σαν να παίρνουμε αποστάσεις από τους γύρω μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει, ένα δείγμα ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Μονολογώντας, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας απασχολεί ή σε κάτι πρακτικό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή.
Αν θέλουμε να έχει αποτέλεσμα η συνομιλία με τον αυτό μας, πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λέξη «εγώ» και όχι «εσύ». Το «ας κάνω μία λίστα με αυτά που πρέπει να γίνουν» δεν έχει καμία σχέση με το «κάνε μια λίστα με αυτά που πρέπει να γίνουν». Το «εγώ» υποδηλώνει μια εσωτερική συνοχή και δείχνει ότι εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Αντιθέτως, το «εσύ» σημαίνει ότι κάποιος άλλος μάς υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουμε. Το να εκφραζόμαστε με το «εγώ» όταν μιλάμε στον εαυτό μας μάς επιτρέπει να σπάμε τις αλυσίδες και να βρίσκουμε την ελευθερία μας. Το να μονολογούμε στο πρώτο ενικό αποδεικνύει ότι ζούμε 100% στο παρόν.
Είναι καλό να λέμε τα ονόματα των πραγμάτων που μας περιστοιχίζουν, μας βοηθά στην απομνημόνευση. Όταν μιλάμε στον εαυτό μας, είμαστε βέβαιοι ότι δεν μας ακούει κανείς άλλος. Είμαστε ταυτόχρονα αυτός που μιλάει και αυτός που ακούει. Έτσι ενεργοποιούμε τον εγκέφαλο. Εξάλλου, στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς ανθρώπους με πραγματική διάθεση να ακούσουν. Πόσες φορές, ενώ μιλάτε, δε διαπιστώνετε ότι ο συνομιλητής σας σκέφτεται κάτι άλλο και δε σας παρακολουθεί ή, ακόμα χειρότερα, ότι κοιτάζει το κινητό του; Είναι ωραίο να μιλάμε με ανθρώπους που έχουν διάθεση να μας ακούσουν. Είναι επίσης ωραίο να μιλάμε όμορφα στον εαυτό μας. Πρόκειται για τεχνική που προσομοιάζει στον διαλογισμό και μας βοηθά να βρούμε την εσωτερική μας ισορροπία. Με τον τρόπο αυτό, ερχόμαστε σε επαφή με τις βασικές αξίες. Είναι μια στιγμή ειλικρίνειας η στιγμή εκείνη όπου μιλάμε μόνοι μας.
Αφιερώστε λίγα λεπτά για να μιλήσετε στον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε γιατί κάνετε κάποια πράγματα. Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στους άλλους; Είναι ένας τρόπος που σας βοηθά να λάβετε σωστές αποφάσεις και να μάθετε να λέτε όχι, όταν είναι απαραίτητο.
Πηγή: Υγεία: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη