Για τους γονείς που ανησυχούν ότι ο ναρκισσισμός του έφηβου παιδιού τους είναι εκτός ελέγχου, υπάρχει ελπίδα. Νέα ολοκληρωμένη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μελέτη για τον ναρκισσισμό μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που αυτός αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.«Υπάρχει μια αντίληψη στον πολιτισμό μας ότι οι νέες γενιές γίνονται ολοένα και περισσότερο ναρκισσιστικές, αλλά κανείς δεν το έχει εξετάσει καθόλου σε βάθος ή πώς αυτός ποικίλλει και μεταβάλλεται με την ηλικία», αναφέρει ο William Chopik, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο που συντόνισε την έρευνα.

Η έρευνα αξιολόγησε ένα δείγμα περίπου 750 ανθρώπων για να δει πώς ο ναρκισσισμός αλλάζει από την ηλικία των 13 έως τα 70. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ιδιότητες που συνδέονται με τον ναρκισσισμό -το να ενδιαφέρεσαι μόνο για τον εαυτό σου και να κριτικάρεις διαρκώς τους άλλους, αλλά να είσαι και ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κριτική των άλλων, να μη δέχεσαι μύγα στο σπαθί σου – μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και με την ηλικία. Ενώ ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως είναι οι υψηλές προσωπικές φιλοδοξίες αυξήθηκαν με την ηλικία.

«Συμβαίνουν πράγματα στη ζωή που μπορούν να προσγειώσουν τους ανθρώπους λίγο και να τους αναγκάσουν να προσαρμόσουν τις ναρκισσιστικές τους ιδιότητες», επισημαίνει ο καθηγητής Chopik. «

Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργείτε νέες σχέσεις, έχετε νέες εμπειρίες, αρχίζετε μια οικογένεια, μπαίνετε σε μια σειρά κ.ο.κ.». Όλοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν κάποιον να συνειδητοποιήσει ότι δεν περιστρέφονται τα πάντα γύρω από αυτόν. Ένα πράγμα που χαρακτηρίζει τους ναρκισσιστές είναι ότι δεν είναι ανοιχτοί στην κριτική. Όταν όμως συμβεί ένα στραπάτσο τότε «ίσως χρειαστεί να προσαρμοστείτε και να καταλάβετε ότι δεν είστε τόσο φοβερός όσο φανταζόσασταν». Αυτή είναι η βίαιη προσαρμογή. Υπάρχει και η ήπια βέβαια και συμβαίνει όταν οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κάποιες ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή τους, διότι η μοναξιά τους έχει επισκεφθεί. Και όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο σκέφτονται για τον μάταιο κόσμο που μπορεί να αφήσουν πίσω κάποια στιγμή, αναδύονται δηλαδή υπαρξιακά ζητήματα, κάτι που οδηγεί στην πάταξη του ναρκισσισμού.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η γρηγορότερα μεταβαλλόμενη ηλικιακή ομάδα ήταν οι νέοι ενήλικες, δηλαδή μεταξύ 18 – 23 ετών. Διαπίστωσε επίσης ότι οι μεταβολές στα επίπεδα του ναρκισσισμού είναι δια βίου και οι αλλαγές δεν σταματούν σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία ή στάδιο της ζωής. Ακούγεται πολύ παρήγορο! Έτσι δεν είναι;

Με αυτά τα ευρήματά πάντως, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους ναρκισσισμού καθώς και ότι θα ανακαλύψουν νέα στοιχεία για τους ηλικιωμένους,  οι οποίοι γενικώς δεν είναι επαρκώς μελετημένοι σε αυτόν τον τομέα.