Λίγες είναι οι οικογένειες που μπορούν να αποφεύγουν εντελώς τους καβγάδες που συχνά προκύπτουν είτε ανάμεσα στους συντρόφους, σε γονείς και παιδιά ή με κάποιον συγγενή. Παρότι κάτι σύνηθες, όμως, δε σημαίνει ότι είναι και εντελώς αβλαβές.

Για του λόγου το αληθές, μια Δανέζικη μελέτη που εξέτασε σχεδόν 10.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 36 έως 52 ετών, προειδοποιεί ότι οι στρεσογόνες κοινωνικές σχέσεις μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστες: Για την ακρίβεια, είναι πιθανό να αυξάνουν τον συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πώς μπορεί, λοιπόν, κανείς να ζήσει μια αρμονική ζωή; Παρόλο που η εκάστοτε προσέγγιση μπορεί να είναι διαφορετική και να εξαρτάται από το αν η διαφωνία αφορά σε έναν σύντροφο ή σε ένα συγγενή που κάποιος βλέπει μια φορά το χρόνο, μερικά βήματα είναι ουσιαστικά τα ίδια.

Καταγράψτε αυτό που σκέφτεστε σχετικά με το περιεχόμενο της διαφωνίας, μαζί με τις απόψεις σας επί του θέματος, έτσι ώστε να μπορείτε να εκφραστείτε με σαφήνεια. Προσθέστε πώς θα θέλατε να λυθεί το ζήτημα και προσφέρετε στο μέλος της οικογένειας με το οποίο διαφωνείτε την ευκαιρία να κάνει το ίδιο. Συμφωνήστε μαζί του ότι ο καθένας θα αφιερώσει χρόνο να ακούσει προσεκτικά τον άλλο, με στόχο να βρεθεί μία λύση ή ένα σημείο συμβιβασμού.

Αφού συμφωνήσετε κάπου, καλό θα είναι να βεβαιωθείτε ότι και οι δύο ερμηνεύετε την οποιαδήποτε λύση με τον ίδιο τρόπο. Για να προχωρήσετε μπροστά, είναι σημαντικό να αποδεχθείτε το αποτέλεσμα και να μην νιώθετε δυσαρέσκεια για την απόφαση που λάβατε. Αν οι συγκρούσεις για συγκεκριμένα θέματα επαναλαμβάνονται, αναζητήστε τη βαθύτερη αιτία του προβλήματος.

Να θυμάστε ότι οι διαφωνίες μέσα σε μια οικογένεια, ειδικά ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς, πολλές φορές, η παντελής απουσία τους σημαίνει ότι τα προβλήματα υπάρχουν μεν αλλά δεν εκφράζονται. Επίσης, η διατύπωση διαφορετικών απόψεων και ο σεβασμός της γνώμης κάθε μέλους της οικογένειας, ακόμα και των νεότερων, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και ικανότητες.

Τέλος, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν είναι δεδομένο πως κάθε ζήτημα εξελίσσεται σε διαφωνία. Με λίγα λόγια, καλό θα είναι να διαλέγετε τις «μάχες» σας με σύνεση.