Ερευνητές της Σχολής Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών Skaggs στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σε συνεργασία με δύο γιατρούς από τη Γερμανία, ενδέχεται να βρήκαν μια νέα ιδιότητα του botox, χάρη στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμπτωμάτων (FAERS) της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Πρόκειται για τη μείωση του άγχους.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και διαπίστωσε ότι όσοι λάμβαναν ενέσεις botox σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του σώματος και όχι απλώς στο μέτωπο, ανέφεραν σε λιγότερη συχνότητα αγχώδη συμπτώματα σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβάλλονταν σε διαφορετικές θεραπείες για τις ίδιες καταστάσεις. Φαίνεται λοιπόν πως αυτή η «παρενέργεια» λειτούργησε προς όφελος των ατόμων.
Στο άκουσμα των ενέσεων botοx, το μυαλό μας πάει ευθύς αμέσως στις αντιγηραντικές ιδιότητες των ενέσεων, αγνοώντας ίσως και τις διαφορετικές θεραπευτικές συμβολές του, όπως στη θεραπεία των ημικρανιών, των μυϊκών σπασμών, την υπεριδρωσία και την ακράτεια.
Η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων και αναφορές περισσότερων από 40 χιλιάδων ατόμων σχετικά με τα συμπτώματά τους μετά τη θεραπεία botox, διερεύνησαν τα αγχωτικά τους συμπτώματα σε σύγκριση και με την ομάδα ελέγχου. Εν συνεχεία, η ομάδα εφάρμοσε έναν μαθηματικό αλγόριθμο για να αναζητήσει στατιστικά τις σημαντικές διαφορές.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το άγχος σε αυτούς τους συμμετέχοντες ήταν 22 έως 72% χαμηλότερο όσον αφορά τις τέσσερις από τις οκτώ καταστάσεις για τις οποίες ακολουθήθηκε η θεραπεία αλλά και τα σημεία της ένεσης: στους μύες του προσώπου για αισθητικούς λόγους, στους μύες του προσώπου και του κεφαλιού για τη θεραπεία της ημικρανίας, στα άνω και κάτω άκρα για την ανακούφιση των σπασμών και της σπαστικότητας και τέλος, τους μύες του λαιμού για τη θεραπεία της τορτικολίδας.
Ωστόσο, οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι τα δεδομένα υπό διερεύνηση δεν συλλέχτηκαν με σκοπό να διαπιστωθεί μια συσχέτιση μεταξύ του άγχους και της θεραπείας του botox. Επιπλέον, τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν μόνο το υποσύνολο των χρηστών που παρουσίασαν παρενέργειες. Αν και η ομάδα απέκλεισε αναφορές των ατόμων που λάμβαναν κάποια αντικαταθλιπτική αγωγή, η χρήση άλλων συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα μπορούσε να μην είχε αναφερθεί σε ορισμένες περιπτώσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ίδια ερευνητική ομάδα ασχολείται με τις επιπτώσεις του botox στη διάθεση, καθώς παλιότερη έρευνα ανέδειξε ότι όσοι είχαν λάβει τέτοια ένεση παρουσίασαν και λιγότερες αναφορές καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τέλος, το γεγονός ότι το σημείο της ένεσης δεν είχε κάποια σημασία διαλεύκανε την αμφιβολία περί της αυτοπεποίθησης που ενδεχομένως προκαλεί η νεότερη όψη και άρα λιγότερα δυσάρεστα συναισθήματα.
Πώς όμως εξηγείται αυτό; Οι ερευνητές θεωρούν ότι υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι μηχανισμοί: οι αλλαντοτοξίνες του botox θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, υπεύθυνες για τη διάθεση και τα συναισθήματα. Διαφορετικά, οι νευρομυϊκές συνδέσεις που επηρεάζονται από το botox μπορεί να επικοινωνούν απευθείας με τον εγκέφαλο.
Εν τέλει, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για να προσδιοριστούν ακριβώς οι δραστικοί μηχανισμοί ενάντια στο άγχος αλλά και η χορήγηση του botox ως θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές.
Διαβάστε επίσης:
Σπαστικότητα: Η διαταραχή που επηρεάζει την κινητικότητα και πώς αντιμετωπίζεται
Έξι κρυφά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος