Τα Χριστούγεννα ομολογουμένως είναι η ωραιότερη στιγμή του έτους. Γιορτινή ατμόσφαιρα, υπέροχοι στολισμοί που μετατρέπουν σε παραμυθένιο τοπίο ένα απλό δωμάτιο ή έναν δρόμο και φυσικά ευκαιρία για ξεκούραση, ταξίδια, συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα και ανταλλαγή δώρων.

Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την περίοδο των Χριστουγέννων βιώνουν άγχος λόγω της υπερπροσπάθειας τους να ανταποκριθούν στις πολλαπλές κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις της περιόδου, ενώ κάποιοι άλλοι κατακλύζονται από συναισθήματα μελαγχολίας και μοναξιάς. Δυστυχώς τα κοινωνικά «πρέπει» – πρέπει να είμαι συνέχεια χαμογελαστός, πρέπει να καλέσω κόσμο στο σπίτι, πρέπει να παρευρεθώ σε εκδηλώσεις, πρέπει να φάω και να πιω για να δείχνω ότι το απολαμβάνω κ.ο.κ – μας απομακρύνουν την ουσία των γιορτινών ημερών, δηλαδή την ευκαιρία για ψυχική και σωματική ηρεμία, την απόλαυση μικρών καθημερινών στιγμών και την ενατένιση της νέας χρονιάς με αισιοδοξία.

Φέτος λοιπόν απολαύστε πραγματικά τα Χριστούγεννα σε οκτώ απλά βήματα:

Μπείτε σε γιορτινή διάθεση
Φτιάξτε εορταστική διάθεση καλώντας στο σπίτι αγαπημένα πρόσωπα και στολίζοντας όλοι μαζί το δέντρο υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Μπορεί ακόμα να φορέσετε κάτι γιορτινό, να τυλίξετε δώρα και φυσικά να ζητήσετε τη βοήθεια των μικρών παιδιών για την παρασκευή γλυκισμάτων, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και μπισκότα. Διοργανώστε χαλαρές βραδιές με φίλους στο σπίτι χωρίς το «βραχνά» του μαγειρέματος -μπορείτε να παραγγείλετε από το αγαπημένο σας εστιατόριο ή κάθε καλεσμένος να φέρει κάτι της επιλογής του ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία εδεσμάτων. Και φυσικά μπορεί πάντα να επιλέξτε να παρακολουθήσετε γιορτινές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ύμνους ή ότι άλλο σας ευχαριστεί.

Φροντίστε τον εαυτό σας
Αξιοποιήστε την περίοδο των Χριστουγέννων για να πάρετε ολιγοήμερη άδεια από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και …κανακέψτε τον εαυτό σας! Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω απ’ ότι συνήθως, φάτε το αγαπημένο σας φαγητό, ασχοληθείτε με την εξωτερική σας εμφάνιση, αναθέστε αρμοδιότητες σε άλλους – θα δείτε ότι υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε με τις δουλειές του σπιτιού ή τα γιορτινά ψώνια –  και γενικότερα θέστε σε προτεραιότητα το σώμα και την ψυχή σας. Αν αισθάνεστε εσείς καλά τότε μπορείτε να κάνετε και τους άλλους να αισθάνονται όμορφα και να απολαμβάνουν την παρέα σας.

Εστιάστε στις προσδοκίες σας
«Σπάστε» την εικόνα των τέλειων Χριστουγέννων που προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα με τις «ευτυχισμένες οικογένειες», τις «κεφάτες παρέες» και τα «κοσμικά πάρτι» και ζήστε την αλήθεια. Μην προσπαθείτε να δείχνετε κεφάτοι αν δεν είστε. Έχετε δικαίωμα να μελαγχολήσετε ή να αποτραβηχτείτε και να περάσετε χρόνο με τον εαυτό σας και να σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς και ποιο είναι το πραγματικό νόημα των γιορτινών ημερών. Τέλος, μην περιμένετε πολλά από τους άλλους καθώς και οι άλλοι γύρω σας μπορεί να μην θεωρούν τα Χριστούγεννα μια ξεχωριστή περίοδο ή να βιώνουν κάποια απώλεια ή να νιώθουν μοναξιά.

Βρείτε τι σας κάνει ευτυχισμένους
Το χαλαρό εορταστικό κλίμα και η ολιγοήμερη ανάπαυλα μπορεί να δώσει χώρο να έρθετε πιο κοντά στον εαυτό σας, κατανοώντας καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ασκήσεις αναπνοής, ή αθλητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και το περπάτημα υπό τους ήχους της αγαπημένης σας μουσικής μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε ψυχική ηρεμία και να έρθετε σταδιακά πιο κοντά σε επιλογές που σας γεμίζουν ευτυχία και πληρότητα.

Διαχειριστείτε τις οικογενειακές κρίσεις
Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να γίνει αφορμή για την επανένωση των μελών μιας οικογένειας αλλά μπορεί να γίνει και αιτία για καβγάδες και διαφωνίες. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν συμφωνούν όλοι με όλους και αυτό είναι αποδεκτό και …αντιμετωπίσιμο. Με καλή διάθεση και προετοιμασία μπορείτε να γίνετε η ειρηνοποιός «δύναμη» και να σώσετε τα Χριστούγεννα από τους οικογενειακούς καβγάδες ή από διενέξεις του τύπου «με ποιον γονιό θα κάνει γιορτές το παιδί φέτος». Με συνεννόηση και αλληλοκατανόηση μικροί και μεγάλοι μπορούν να είναι ήρεμοι και ευχαριστημένοι.

Μέτρον άριστον
Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος χαλάρωσης αλλά ας μην γίνει και περίοδος υπερβολών. Πιείτε με μέτρο στις κάθε λογής εορταστικές εκδηλώσεις αποφεύγοντας το ενοχλητικό hangover αλλά την πιθανότητα ένα μεθύσι να κάνει εντονότερα αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος, η θλίψη ή η μοναξιά. Φάτε επίσης με μέτρο αποφεύγοντας τις διατροφικές κραιπάλες με αλμυρά, λιπαρά και γλυκά τρόφιμα που θα σας προκαλέσουν δυσπεψία, φούσκωμα και υπνηλία. Βάλτε στο πιάτο σας ότι θα χορταίνει και κάνει καλό στην υγεία σας.

Βάλτε «φρένο» στα έξοδα
Η περίοδος των γιορτών μπορεί να γίνει αιτία για περιττά έξοδα και μάλιστα χωρίς να το καταλάβετε. Οργανωθείτε λοιπόν και φτιάξτε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σας και ορίστε εκ των προτέρων τα χρηματικά ποσά που μπορείτε να δαπανήσετε για δώρα, στολίδια, ταξίδια ή γιορτινές εξόδους. Έτσι δεν θα χάσετε τον έλεγχο και δεν θα βρεθείτε με άδειο πορτοφόλι στο τέλος των Χριστουγέννων.

Κάντε διακοπές από τις …διακοπές
Τα Χριστούγεννα μπορεί από περίοδος χαλάρωσης να μετατραπεί σε περίοδο πιο απαιτητική κι από την υπόλοιπη καθημερινότητά σας αν προσπαθήσετε σε λίγες ημέρες να χωρέσετε πολλές  υποχρεώσεις και «θέλω». Γίνετε λοιπόν επιλεκτικοί, βάλτε όρια και πείτε μερικά «όχι» στα «θέλω» των άλλων χωρίς να αισθάνεστε ενοχές. Πείτε πολλά «ναι» στον εαυτό σας. Αποτραβηχτείτε για λίγο από όλους και όλα και απολαύστε ότι σας ευχαριστεί, μια βόλτα στην εξοχή ή το διάβασμα ενός βιβλίο.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων ας γίνουν φέτος η ευκαιρία για να ζήσετε όπως εσείς πραγματικά θέλετε αυτή την περίοδο γεμίζοντας σας ψυχική και σωματική γαλήνη αλλά κυρίως αισιοδοξία και όρεξη για να είναι η νέα χρονιά καλύτερη από την προηγούμενη.

Καλές γιορτές 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα και συμβουλές στο blog της INTERAMERICAN.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU