Πιο ευάλωτες φαίνονται οι γυναίκες με χρόνιο πόνο μετά από την εμπειρία των lockdown, με το ασθενές φύλο να βιώνει εντονότερο πόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάζεται στο Euroanaesthesia, την ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας ( ESAIC).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πόνος ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες καθώς αυξήθηκαν οι ευθύνες σχετικά με την φροντίδα της οικογένειας αλλά και η συναισθηματική επίδραση ως απόρροια της πανδημίας.

Όσον αφορά τους ασθενείς με χρόνιο πόνο, προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι υπερβολικά στρεσογόνες καταστάσεις, όπως ο πόλεμος και οι τρομοκρατικές επιθέσεις, επιδεινώνουν τα συμπτώματα, χωρίς όμως να έχει διερευνηθεί η περίοδος της πανδημίας. Η απομόνωση επηρέασε περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες λόγω της μοναξιάς, του άγχους και της οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς και λόγω της αδυναμίας της πρόσβασης στη φροντίδα.

Για να διερευνηθούν οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες των περιορισμών του κορωνοϊού σε άτομα με χρόνιο πόνο, οι ερευνητές εξέτασαν ασθενείς με χρόνιο πόνο από την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν βασίστηκαν σε διαδικτυακές έρευνες ενηλίκων που συμμετείχαν σε ομάδες αυτοβοήθειας που βίωναν τον χρόνιο πόνο για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την ένταση του πόνου (με  την οπτική αναλογική κλίμακα 0-100, με το 0 να είναι καθόλου πόνος) πριν και κατά τη διάρκεια του lockdown. Επιπλέον, απάντησαν σχετικά με τη φαρμακολογική και μη διαχείριση του πόνου, τη σωματική δραστηριότητα αλλά και τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν.

Τα συμπεράσματα της έρευνας 

Από τις 579 απαντήσεις που έλαβαν οι ερευνητές την περίοδο μεταξύ της 1ης Ιουλίου και 15 του ίδιου μήνα του 2020, οι 138 ήταν από άνδρες και οι 441 από γυναίκες (μέση ηλικία 42 ετών), και οι περισσότερες ήταν από τη Γερμανία (56%), την Αυστρία (33%) και την Ελβετία (11%) .

Αφού η ερευνητική ομάδα συνυπολόγισε τις διαφορές στα μέσα επίπεδα πόνου πριν και μετά το πρώτο lockdown και συνέκριναν τα επίπεδα μεταξύ των φύλων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες ασθενείς βιώσαν αυξημένη σοβαρότητα του πόνου κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα πόνου πριν από το lockdown.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η μέση βαθμολογία έντασης πόνου (VAS 0-100) πριν από το πρώτο lockdown  ήταν παρόμοια τόσο στους άνδρες (46,5) όσο και στις γυναίκες (45), η μέση αλλαγή στην ένταση του πόνου ήταν πολύ χαμηλότερη στους άνδρες (0,8) από τις γυναίκες (3,9).

«Αυτό είναι πιθανό να αντανακλά τον δυσανάλογο αντίκτυπο των lockdown στις γυναίκες, ειδικά τις πρόσθετες ευθύνες φροντίδας, την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και την αυξημένη ευαλωτότητά τους στο άγχος, την κατάθλιψη και το οξύ στρες – όλα τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν τα συμπτώματα του πόνου» σημειώνει η ερευνήτρια Lang-Illievich.

Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν αρκετούς περιορισμούς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της υπερεκπροσώπησης των νεαρών γυναικών, άγαμων ατόμων και επιπέδων ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς και της αναδρομικής αυτοαναφοράς. Η έρευνα περιορίστηκε επίσης στις γερμανόφωνες χώρες, επομένως δεν είναι δυνατή η γενίκευση των δεδομένων και η ερμηνεία τους.

Διαβάστε επίσης: 

Χρόνιος Πόνος: Νέα παυσίπονη τεχνική χωρίς παρενέργειες

Χρόνιος πόνος: Ποιο σημείο του σώματος κρύβει το μυστικό για την αντιμετώπισή του

Χρόνιος πόνος: Νέα τοπική θεραπεία καταπολεμά τη φλεγμονή και ανακουφίζει