Μετά από δύο σχεδόν χρόνια πανδημίας παρόλη την κόπωση και την ψυχική κούραση είναι βέβαιο ότι συνεχίζουμε να κυνηγάμε και έναν ακόμη στόχο που δεν είναι άλλο από την ευτυχία! Καθώς την κυνηγάμε όμω ς φαίνεται πως απλώς δεν βλέπουμε κάτω από τη μύτη μας, αφού εκεί βρίσκεται το παράδειγμα της ευτυχίας! Τα αγαπημένα μας κατοικίδια μας παραδίδουν μαθήματα ευτυχίας αρκεί εμείς να τα παρατηρησουμε.  Τα σκυλιά είναι αναμφισβήτητο ότι κάνουν πολύ απλά πράγματα στην καθημερινότητά τους:  παίζουν, τρώνε και κοιμούνται. Η Δρ Caroline Kamau-Mitchell, Διδάκτωρ στο Τμήμα Οργανωτικής Ψυχολογίας και στο Κέντρο Ιατρικών Ανθρωπιστικών Επιστημών Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έχοντας παρατηρήσει τις καθημερινές συμπεριφορές του δικού της σκύλου καταλήγει στο συμπέρασμα πως το κυνήγι της ευτυχίας σταματά όταν ανακαλύψουμε πως το κλειδί είναι να πάρουμε παράδειγμα από το κατοικίδιό μας. 

«Τα σκυλιά», όπως υποστηρίζει η Δρ.Kamau-Mitchell «είναι πολύ διασκεδαστικά, περιπετειώδη, περίεργα, παιχνιδιάρικα και βρίσκουν την ευτυχία σε πολύ απλά πράγματα- όπως είναι τα παιχνίδια που μασουλάνε, οι ζεστές κουβέρτες που ξαπλώνουν επάνω ή απλά τα φύλλα των δένδρων που πέφτουν στο έδαφος με τον άνεμο. Για την ακρίβεια, τα σκυλιά λατρεύουν να παίζουν και να διασκεδάζουν και αυτά τα συναισθήματα τους δεν αλλάζουν ποτέ».

«Σε έναν κόσμο στον οποίο η αναζήτηση ευτυχίας περιπλέκεται από τον καταναλωτισμό, τον υλισμό, τι μπορεί να μάθει ο άνθρωπος από τους σκύλους για την ευτυχία»; αναρωτιέται η ίδια.

Αγκαλιάζοντας την ικανοποίηση

Το να μάθει κανείς να είναι ικανοποιημένος είναι μία περίεργη δεξιότητα που πρέπει να αποκτηθεί, ιδιαίτερα σε μία ατομικιστική κοινωνία όπου οι κοινωνικές και υλικές επιβραβεύσεις συχνά προκύπτουν από τον ανταγωνισμό και τη φιλοδοξία. Παρόλα αυτά, συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν να είναι ικανοποιημένοι με τα απολύτως βασικά και θεμελιώδη στη ζωή, όπως είναι η λιακάδα μετά από μία βροχερή εβδομάδα, ή η γλυκιά σοκολάτα που αχνίζει στο γραφείο την ώρα της δουλειάς. Οι σκύλοι μπορεί να ζουν με τους ανθρώπους για αιώνες αλλά φαίνεται ότι δεν ξεχνούν πόσο ευτυχισμένα πρέπει να είναι που έχουν ένα ωραίο γεύμα ή μια ζεστή κουβέρτα. Σκεφτείτε λοιπόν να είστε ευτυχισμένοι με τα πολύ βασικά και απλά πράγματα στη ζωή, όπως ακριβώς πράττουν τα σκυλιά.

Βρίσκοντας χαρά στην καθημερινότητα

«Οι σκύλοι λατρεύουν τη ρουτίνα τους και θέλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει συνήθως στην καθημερινότητά τους και να αναγνωρίζουν τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι καλό έρχεται-όπως είναι η στιγμή που θα φορέσει το σαμαράκι σηματοδοτώντας έτσι τη βόλτα. Θέλουν να γνωρίζουν τι να περιμένουν μέσα στην ημέρα τους και η καθημερινή επανάληψη σε αυτά που συμβαίνουν γύρω τους τούς προσφέρει σιγουριά. Για αυτό λοιπόν και εσείς, ξυπνήστε νωρίς το πρωί και κοιμηθείτε συγκεκριμένες ώρες. Κάντε τις ώρες της δουλειάς να περνούν πιο ευχάριστα προσθέτοντας πράγματα που σας φέρνουν περισσότερη χαρά όπως μουσική ή μικρά διαλείμματα», συμπληρώνει η Δρ.Kamau-Mitchell. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας προσφέροντάς του γεύματα που λαχταράτε, μουσική που αγαπάτε, άσκηση, διάβασμα ή απλά μία καλή ταινία ή σειρά στην τηλεόραση.

Παιχνίδι κάθε μέρα

Πολλοί άνθρωποι σπαταλούν το λίγο ελάχιστο χρόνο που τους απομένει από τις καθημερινές υποχρεώσεις με τρόπους που εκ των υστέρων πιθανόν να τους φαίνονται άσκοποι, όπως ο χρόνος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κάτι που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη. «Αναρωτηθείτε τι θα κάνατε αν ήταν η τελευταία μέρα η σημερινή πριν την καταστροφή της γης. Θα ξοδεύατε χρόνο στο facebook ή θα πηγαίνατε μία βόλτα κάπου απίστευτα όμορφα; Αδράξτε την ημέρα, κάθε μέρα, όπως κάνουν οι σκύλοι. Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας κάνοντας γυμναστική ή γυμνάζοντας το μυαλό σας με το διάβασμα των αγαπημένων σας βιβλίων. Ανακαλύψτε τι σας αρέσει να κάνετε ως παιχνίδι και βρείτε χρόνο για αυτό κάθε μέρα», τονίζει η Δρ.Kamau-Mitchell.

Αδράξτε την ημέρα

«Οι σκύλοι δεν μεταθέτουν την ευχαρίστηση τους για αργότερα. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους δεν λένε “Λοιπόν! Είμαι απασχολημένος αυτή την περίοδο αλλά θα είμαι ευτυχισμένος όταν πετύχω το Χ ή το Ψ”». Όχι, τα σκυλιά ζουν την κάθε στιγμή και αναζητούν απεριόριστες ευκαιρίες για να κουνήσουν την ουρά τους και να χαρούν. Εντάξει εμείς δεν έχουμε ουρά, αλλά ας μείνουμε στην απόλαυση του παρόντος, εντάξει;

 

Διαβάστε επίσης:

Δέκα απλοί τρόποι να βρείτε την ευτυχία – Δοκιμάστε τους

Ευτυχία: Τρία απλά πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

Ποιες ορμόνες φέρνουν την ευτυχία και πώς θα τις αυξήσουμε