Σε διατροφικές διαταραχές οδηγεί η πολύωρη χρήση των social media σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Συγκεκριμένα οι άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν πολύ τα social media ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν διατροφική διαταραχή. Ανάμεσα στα social media που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ήταν τα Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Snapchat και LinkedIn.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμα οι ερευνητές είναι αν τα social media δημιουργούν ένα περιβάλλον που οδηγεί στις διατροφικές διαταραχές ή αν οι άνθρωποι με αυτά τα ζητήματα συνδέονται μέσω των social media με άλλα άτομα και αντί να βρουν υποστήριξη συνεχίζουν την ανθυγιεινή διατροφή τους.

Οι πιο συχνοί τύποι διατροφικών διαταραχών είναι ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή πολυφαγία

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται τα σημάδια από μία διατροφική διαταραχή από τον ίδιο τον πάσχοντα ή από κάποιο κοντινό του πρόσωπο και να λάβει την απαραίτητη βοήθεια πριν επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής του ή καταστεί απειλητικό για αυτή.

Ακόμα και περιστασιακές διατροφικές διαταραχές είναι λόγος ανησυχίας – δεν χρειάζεται να είναι ένα καθημερινό πρόβλημα για να αναζητηθεί η συμβουλή του ειδικού.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση των social media μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη οπότε καλό θα είναι να ελέγχετε πόσες ώρες ημερησίως ξοδεύετε σε διάφορες πλατφόρμες και να παρακολουθείτε τα σημάδια τυχόν αρνητικών συνεπειών.