Μελέτη σε 1.000 ενήλικες στο Michigan των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο PLOS One διαπίστωσε ότι το 1/4 των συμμετεχόντων δεν σκόπευαν να κάνουν παιδιά και ότι κατά μέσο όρο η βαθμολογία για την ικανοποίησή τους από τη ζωή δεν διέφερε ιδιαίτερα από αυτή των γονέων ή των ανθρώπων που σκόπευαν να κάνουν παιδιά.

«Από τη μία, τα ευρήματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακά, καθώς για τους περισσότερους ανθρώπους το φυσιολογικό είναι η δημιουργία οικογένειας αφού βρίσκουν το αίσθημα της πλήρωσης μέσα από την απόκτηση παιδιών. Άρα, είναι πιθανό οι άτεκνοι να αισθάνονται σε γενικές γραμμές λιγότεροι ικανοποιημένοι από τη ζωή» αναφέρει η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Michigan, Jennifer Watling Neal.

Σημαντικό, ωστόσο, σύμφωνα με τη συγγραφέα, είναι να διαχωρίσουμε τους ανθρώπους που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά από εκείνους που θέλουν αλλά δεν έχουν. «Αν οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους όπως θέλουν, τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι», σημειώνει χαρακτηριστικά η ειδικός.

Γενικά, η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να προέλθει από την κατανόηση του εαυτού μας και τη διαβίωση σύμφωνα με αυτές τις αξίες και όχι από την προσπάθεια να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες της κοινωνίας ή της οικογένειας.

Βέβαια, το να ακολουθεί κάποιος τις επιθυμίες του δεν εξασφαλίζει τον δρόμο προς την ευτυχία, με τις μελέτες να δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στο να προβλέπουν τι θα τους κάνει ευτυχισμένους. «Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι που θέλουν πραγματικά να αποκτήσουν παιδιά πιθανότατα θα είναι πιο ευτυχισμένοι όταν αυτό συμβεί», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που δεν ήθελαν να κάνουν παιδιά. Από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων, το 27% αφορούσε εκείνους που δεν είχαν -ούτε σκόπευαν ή ήλπιζαν να αποκτήσουν παιδιά, βιολογικά ή υιοθετημένα. Πολλοί (πάνω από τους μισούς) ήταν εργένηδες, ενώ το 35% ήταν σε σχέση.

Διαβάστε επίσης

Πιο ευτυχισμένοι με τους φίλους ή την οικογένεια; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Ανησυχείτε αν είστε καλός γονιός; Δείτε επτά πράγματα που κάνουν οι στοργικοί γονείς

Πόση ειλικρίνεια αντέχει μια πετυχημένη σχέση