Ανήκετε στο 45% των ανθρώπων που βάζουν στόχους κάθε νέα χρονιά; Μήπως κι εσείς δυσκολεύεστε να τους πετύχετε; H Δρ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια σας βοηθάει να τα πάτε καλύτερα φέτος, ενώ μας παρουσιάζει τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα πάνω στην επίτευξη στόχων.
Θα χάσω κιλά! Θα γυμνάζομαι! Θα βρω ευτυχία και χαρά στη ζωή μου! Ιδού ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους στόχους που όμως οι άνθρωποι εγκαταλείπουν πριν καλά – καλά ξεκινήσουν την πορεία προς αυτούς! Τα στατιστικά είναι εξόχως ενδεικτικά:
Περίπου 45% του πληθυσμού βάζει στόχους στην αρχή της νέας χρονιάς.
> 27% τους εγκατέλειψαν ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου
> 80% τους εγκατέλειψαν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου
> Μόνο 9% των ανθρώπων που βάζουν στόχους στην αρχή της νέας χρονιάς τους πετυχαίνουν.
Επομένως δώρον άδωρον η τοποθέτησή τους; «Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αλλάξουν όχι επειδή δεν έχουν ισχυρή θέληση ή κίνητρο, αλλά επειδή δεν έχουν ισχυρό πρόγραμμα αλλαγής. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, οι άνθρωποι δεν βάζουν σωστά και προγραμματισμένα στόχους, με αποτέλεσμα να μη τους πετυχαίνουν», υποστηρίζει καταρχάς η κα Βάρβογλη, εισαγάγοντάς μας στο θέμα.
Προκειμένου να διερευνήσουμε το θέμα σε βάθος, η ίδια μας ενημέρωσε για μία έρευνα που έγινε στο Harvard και στην οποία συμμετείχε, και είχε ως θέμα, τι άλλο, την επίτευξη των στόχων.
Μια στοχευμένη έρευνα
Συγκεκριμένα μελετήθηκαν τρεις ομάδες ανθρώπων που στόχο είχαν να ασκούνται περισσότερο, προκειμένου να βρεθεί το συστατικό της επιτυχίας τους!
Ομάδα # 1: Ομάδα Ελέγχου. Σε αυτή την ομάδα μπήκαν με τυχαίο τρόπο 50 άτομα που δήλωσαν ότι στόχος τους ήταν να αυξήσουν τη φυσική άσκηση και σωματική τους κίνηση. Τους ζητήθηκε απλώς να καταγράψουν τις συνήθειες τους τον τελευταίο μήνα, δηλαδή πόσες φορές την εβδομάδα πήγαν γυμναστήριο ή περπάτησαν γρήγορα για τουλάχιστον 20 λεπτά και στη συνέχεια να σημειώσουν τι έκαναν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Ομάδα # 2: Ομάδα Κινήτρου. Άλλα 50 άτομα έκαναν τα ίδια και επιπλέον διάβασαν ένα άρθρο σχετικά με τα οφέλη της άσκησης στη σωματική και ψυχική υγεία.
Ομάδα # 3: Ομάδα Πρόθεσης. Άλλα 50 άτομα είχαν τις ίδιες οδηγίες με τους συμμετέχοντες στην ομάδα #2, για να είμαστε σίγουροι ότι είχαν το ίδιο κίνητρο. Το πρόσθετο στοιχείο ήταν ότι τους ζητήθηκε να σημειώσουν που και πότε σκόπευαν να ασκηθούν τις επόμενες 3 εβδομάδες. Συμπλήρωσαν την εξής δήλωση: «Τις επόμενες 3 εβδομάδες σκοπεύω να ασκηθώ ή να περπατήσω για τουλάχιστον 20 λεπτά την εξής μέρα/ώρα/στο εξής μέρος».
Τρεις εβδομάδες αργότερα οι 3 ομάδες τέθηκαν και πάλι στο μικροσκόπιο της έρευνας. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά:
Στην Ομάδα #1, το 32% των συμμετεχόντων ασκήθηκε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Στην Ομάδα #2, το 34% των συμμετεχόντων ασκήθηκε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν στην Ομάδα #3, όπου το 90% των συμμετεχόντων ασκήθηκε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα!
Συμπέρασμα: Η διαφορά ήταν μία και μοναδική: στην Ομάδα #3 οι συμμετέχοντες έφτιαξαν το προσωπικό τους πρόγραμμα και δήλωσαν στον εαυτό τους που και πόσο είχαν την πρόθεση να ασκηθούν. Και το έκαναν!
Να πώς επιτυγχάνονται
Η κα Βάρβογλη προτείνει δέκα συν ένα στρατηγικά βήματα που λειτουργούν παράλληλα και μπορούν να επιφέρουν τους πολυπόθητους στόχους.
1. Διαλέξτε έναν σημαντικό και ρεαλιστικό στόχο. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι στην αρχή της νέας χρονιάς είναι να βάλουν πολλούς μικρούς και μεγάλους στόχους, τους οποίους εγκαταλείπουν σύντομα ή βάζουν έναν ανέφικτο στόχο. Έτσι, αν ο στόχος είναι «να κόψω το τσιγάρο, να μειώσω το ποτό, να χάσω πολλά κιλά, να αποκτήσω σώμα 20χρονου ανθρώπου, να τρέξω έναν μαραθώνιο, να αλλάξω δουλειά και να διπλασιάσω το εισόδημά μου» στην ουσία πρόκειται για επτά στόχους που καθένας θέλει τον προγραμματισμό και το χρόνο του, κάτι που είναι δύσκολο.
2. Διαχωρίστε αν πρόκειται για στόχο ή επιθυμία -είναι διαφορετικά! Αν θέλετε να κάνετε τον γύρο του κόσμου και έχετε τέσσερα παιδιά και μια απαιτητική δουλειά, αυτό δεν είναι στόχος, αλλά επιθυμία.
- Απαντήστε με ειλικρίνεια: «Ο στόχος είναι κάτι που θέλω εγώ ή που με πιέζουν άλλοι να αλλάξω ή θεωρώ ότι έτσι πρέπει;». Για να πετύχετε τον στόχο σας πρέπει να είναι η δική σας επιθυμία.
- Γράψτε το στόχο σας. Ποιος είναι ακριβώς ο στόχος; Τι βήματα θα κάνετε για να τον πετύχετε; Και μόνο αυτή η διαδικασία αυξάνει κατά 35% τις πιθανότητες να πετύχετε.
- Σημειώστε τα επιμέρους βήματα. «Θέλω να χάσω βάρος» ή «Να πηγαίνω γυμναστήριο» είναι τόσο γενικά και αόριστα, που θα τα αναβάλετε για αύριο, μεθαύριο, κλπ. Αποφασίστε πόσα κιλά, πόσες φορές γυμναστήριο, τι είδους άσκηση κ.λπ.
- Καθημερινά να αφιερώνετε τουλάχιστον 15 με 30 λεπτά στον στόχο σας. Μη περιμένετε το «όταν θα έχω χρόνο», γιατί μπορεί να μην έχετε χρόνο, αν δεν αφιερώσετε εσείς χρόνο σε αυτό που θέλετε να πετύχετε!
- Κρατήστε ημερολόγιο στόχου. Σημειώστε τι βήματα, τι αλλαγές κάνατε. Οι συνήθειες χρειάζονται χρόνο για να παγιωθούν.
- Διατηρήστε θετικό εσωτερικό διάλογο και φανταστείτε τον εαυτό σας να πετυχαίνει. Προσοχή στο αυτοσαμποτάρισμα! Αν διαρκώς λέτε στον εαυτό σας «αδύνατο», «να δεις δεν θα τα καταφέρω», «δεν γίνεται», κ.λπ., βάζετε τρικλοποδιά στον εαυτό σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να πετυχαίνει και μιλήστε του με ενθαρρυντικά λόγια στην πορεία.
- Δώστε μια ανταμοιβή στον εαυτό σας κάθε φορά που πετυχαίνετε ένα βήμα. Διαλέξτε από πριν ανταμοιβές (όχι φαγητό!) και ενισχύστε τον εαυτό σας για το πρώτο κιλό που χάσατε, την πρώτη βδομάδα που συμπληρώσατε να ασκείστε κ.λπ.
- Μην τα παρατήσετε επειδή είχατε ένα πισωγύρισμα! Τα λάθη είναι ανθρώπινα! Επιστρέψτε στο αρχικό σχέδιο.
Και η συμβουλή bonus, ίσως η πιο σημαντική:
Να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι η αλλαγή είναι διαδικασία. Τίποτα δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται υπομονή και επιμονή.