Μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου RCSI υποδεικνύει ότι η άσκηση είναι πιθανότατα η πιο αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία της κατάθλιψης σε ανθρώπους με στεφανιαία νόσο, όταν συγκρίνεται με τα αντικαταθλιπτικά, την ψυχοθεραπεία ή πιο πολύπλοκες μεθόδους φροντίδας.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Psychosomatic Medicine, είναι η πρώτη συστηματική επανεξέταση που συγκρίνει θεραπείες της κατάθλιψης σε πάσχοντες από στεφανιαία νόσο και τα ευρήματά της παρέχουν αξιόλογες κλινικές πληροφορίες που βοηθούν τους γιατρούς να προσδιορίσουν το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο για τους ασθενείς.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές επανεξέτασαν θεραπευτικές δοκιμές με αντικαταθλιπτικά, ψυχοθεραπεία, άσκηση, συνδυασμό ψυχοθεραπείας με αντικαταθλιπτικά και συνεργατική φροντίδα (δηλαδή θεραπείες που επινοήθηκαν από μια πολυεπιστημονική ομάδα κλινικών με συμβολή από τον ασθενή) και μέτρησαν την αποτελεσματικότητά τους εξετάζοντας παράγοντες όπως η προσκόλληση του ασθενούς στη θεραπεία και η αλλαγή στα συμπτώματα της κατάθλιψης εντός οκτώ εβδομάδων από την έναρξη της θεραπείας.
Τις ισχυρότερες θεραπευτικές επιδράσεις φάνηκε να έχουν η άσκηση και οι συνδυαστικές θεραπείες (αντικαταθλιπτικά και ψυχοθεραπεία). Ωστόσο, επειδή τα συνδυαστικά αποτελέσματα ενέχουν υψηλό κίνδυνο προκατάληψης, τα ευρήματα της επανεξέτασης υποδεικνύουν ότι η άσκηση είναι πιθανότατα η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Τα αντικαταθλιπτικά είχαν τη μεγαλύτερη ερευνητική στήριξη, ενώ η ψυχοθεραπεία και η συνεργατική φροντίδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
«Η κατάθλιψη είναι συχνό φαινόμενο σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Η ύπαρξη και των δύο παθήσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, επομένως είναι κρίσιμο να αξιολογηθούν οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες», αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας στο Τμήμα Υγείας του Πληθυσμού, Δρ. Frank Doyle.
«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η άσκηση είναι πιθανότατα η καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη που εμφανίζεται συχνά μετά τη στεφανιαία νόσο. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν περαιτέρω την κλινική σημασία της άσκησης ως θεραπεία, καθώς βλέπουμε ότι βελτιώνει όχι μόνο την κατάθλιψη, αλλά και άλλες σημαντικές πτυχές των καρδιακών παθήσεων, όπως ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σε αυτούς τους ασθενείς», προσθέτει ο ειδικός και καταλήγει:
«Οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο που βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τις θεραπείες που ταιριάζουν καλύτερα στις προσωπικές τους ανάγκες και οι κλινικοί να αισθάνονται πιο σίγουροι ώστε να συστήνουν την άσκηση στους ασθενείς».
Διαβάστε επίσης
Στεφανιαία νόσος: Η γρήγορη και ασφαλής εξέταση των 25′ που συμφέρει
Τι θα αλλάξει στη ζωή και την διάθεσή μας αν ξυπνάμε μια ώρα νωρίτερα
Έτσι δεν θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε – Τι κάνουν όσοι «τα χάνουν» για πάντα