Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να στραφούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών εάν βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης και κοινωνικό άγχος, όπως προκύπτει από ερευνητική μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Ryerson στο Τορόντο του Καναδά που δημοσιεύεται στο Cyberpsychology, Behavior και Social Networking.

«Με αυξημένα συμπτώματα κοινωνικού άγχους και κατάθλιψης, οι γυναίκες μπορεί να είναι ακόμη πιο πιθανό να στραφούν στην τεχνολογία για κοινωνική σύνδεση, ειδικά εάν οι εναλλακτικές μορφές κοινωνικής επαφής μειώνονται εξαιτίας της κοινωνικής αποφυγής» αναφέρουν ο καθηγητής Martin Antony και συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Ryerson.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τους άνδρες, όσο μεγαλύτερο είναι το κοινωνικό άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης, τόσο λιγότερο πιθανό φαίνεται ότι είναι να επιδιώξουν να ξεκινήσουν κάποια νέα γνωριμία μέσω ανάλογων διαδικτυακών εφαρμογών.

Τα σχετικά ευρήματα προκύπτουν από τις απαντήσεις 374 συμμετεχόντων σε σειρά ερωτηματολογίων με ζητούμενο την αποτύπωση και την ανάλυση της συσχέτισης μεταξύ της ψυχοπαθολογίας και της χρήσης εφαρμογών γνωριμιών.

«Με τις on-line εφαρμογές γνωριμιών να αυξάνονται όλο και περισσότερο στο σημερινό τοπίο γνωριμιών, ερευνητικές μελέτες, όπως αυτήν υπό τον καθηγητή Antony, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των πλεονεκτημάτων τους, καθώς και των αδυναμιών τους» σχολιάζει η Κλινική Ψυχολόγος Brenda K. Wiederhold, συνιδρύτρια του Ινστιτούτου Διαδραστικών Μέσων στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και πρόεδρος του Ιατρικού Ινστιτούτου Εικονικής Πραγματικότητας στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης

Αναρωτιέστε αν έχετε κατάθλιψη; Αυτά είναι τα δέκα ύποπτα συμπτώματα

Κατάθλιψη: 3 απλοί τρόποι να μη νοσήσετε