Η επιθετικότητα δεν αποτελεί αρετή. Ωστόσο, μια εχθρική προσωπικότητα πέρα από αντιπάθειες επιφυλάσσει και σοβαρούς κινδύνους για μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα και παράλληλα είναι οξύθυμοι και επιθετικοί, κινδυνεύουν άμεσα από μια δεύτερη καρδιακή προσβολή. Τα ευρήματα που εμμέσως συστήνουν την αναθεώρηση της στάσης ζωής σε όσους ανήκουν στην προαναφερθείσα ομάδα, δημοσιεύονται στο European Journal of Cardiovascular Nursing.

Στη μελέτη περιελάμβανε περισσότεροι από 2.300 επιζήσαντες εμφράγματος με μέση ηλικία τα 67 έτη, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 24 μήνες. Οι άνδρες αποτελούσαν το 68% του δείγματος.

Κατά την έναρξη της μελέτης, τα επίπεδα «εχθρικής συμπεριφοράς» των ασθενών ανήλθαν στο 57%.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Δρ Tracey Vitori, από το Πανεπιστήμιο του Tennessee, στο Knoxville, η εχθρότητα/επιθετικότητα δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά στάση ζωής και κοινωνικών σχέσεων, μια προσωπικότητα που συναρμόζεται από τον σαρκασμό, τον κυνισμό, τη μόνιμη δυσαρέσκεια, την ανυπομονησία και τη ευερεθιστότητα.

«Γνωρίζουμε ότι ο έλεγχος του τρόπου ζωής βελτιώνει τις προοπτικές για την υγεία των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα. Η μελέτη έρχεται να συμπληρώσει πως η αλλαγή των αρνητικών επιθετικών συμπεριφορών μπορεί να σημειώσει αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα», αναφέρει.

Κατά τη διάρκεια των 24 μηνών παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εχθρότητα αποτέλεσε έναν ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα για τον θάνατο κατόπιν δεύτερου εμφράγματος, μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων όπως το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευση, η οικογενειακή κατάσταση, ο διαβήτης, η υπέρταση και το κάπνισμα.

«Η εχθρότητα έχει συνδεθεί με τις καρδιαγγειακές παθήσεις από τη δεκαετία του 1950 ήδη, ωστόσο ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί γιατί. Η πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η εχθρότητα αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό για τους επιζώντες από έμφραγμα και σχετίζεται με κακά αποτελέσματα για την υγεία. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για καλύτερη κατανόηση αυτής της σχέσης», δήλωσε η Vitori..

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι χαρακτηριστικά της ψυχικής υγείας ασθενών με καρδιακές παθήσεις, αλλά η επιθετική συμπεριφορά έρχεται να προσαυξήσει στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές θεωρούν αναγκαία την ενημέρωση των ασθενών για τις  σημαντικές θετικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην υγεία τους η αλλαγή στη συμπεριφορά τους, μαζί με παρεμβάσεις όπως η διακοπή του καπνίσματος, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Έτσι θα μειώσετε κατά 50% τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Έμφραγμα: Ο απλός τρόπος που βοηθά στη γρήγορη διάγνωσή του