Οι ερευνητές στο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει στοιχεία για τον μηχανισμό δράσης της κεταμίνης, αλλά και για την αποτελεσματικότητά της. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο Translational Psychiatry,

Η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή ψυχιατρική διάγνωση στη Σουηδία, που επηρεάζει έναν στους δέκα άνδρες και μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά αντίστοιχα είναι τα μεγέθη και στις άλλες δυτικές χώρες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές δόσεις κεταμίνης δρουν ταχέως σε ορισμένους πάσχοντες, αλλά ο τρόπος λειτουργίας της ήταν εν πολλοίς άγνωστος. Ωστόσο, ένα ρινικό σπρέι που περιέχει κεταμίνη εγκρίθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ για ασθενείς με κατάθλιψη που λαμβάνουν ανεπιτυχώς θεραπεία. Η έρευνα που συζητάμε μπόρεσε να πάει βαθύτερα.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, 30 άτομα με κατάθλιψη που ελάμβαναν θεραπεία τοποθετήθηκαν τυχαία είτε σε ομάδα λήψης κεταμίνης (20 άτομα) είτε σε ομάδα εικονικού φαρμάκου (placebo). Ήταν μια τυχαιοποιημένη μελέτη, όπου ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί γνώριζαν αρχικά ποιοι λάμβαναν τη δραστική ουσία.

Οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων απεικονίστηκαν με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) πριν από την εισπνοή της ουσίας και από 24 έως 72 ώρες μετά. Στην επόμενη φάση, όσοι το επιθυμούσαν (29 άτομα) έλαβαν κεταμίνη δύο φορές την εβδομάδα επί δύο εβδομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πάνω από το 70% εκείνων που έλαβαν κεταμίνη ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στην αντικαταθλιπτική αγωγή που ήδη έπαιρναν.

Τα ευρήματά τους δίνουν ελπίδα για νέα, αποτελεσματικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα και φωτίζουν τον τρόπο λειτουργίας της κεταμίνης.

Ουσιαστικά, η κεταμίνη δρα ταχέως μέσω των υποδοχέων σεροτονίνης στον εγκέφαλο όπου καταλήγει η ουσία, μειώνοντας την απελευθέρωση σεροτονίνης και αυξάνοντας την ντοπαμίνη, ενός άλλου νευροδιαβιβαστή. Η ντοπαμίνη είναι μέρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου και βοηθά τους ανθρώπους να βιώσουν θετικά συναισθήματα για τη ζωή, κάτι που συχνά απουσιάζει στους ασθενείς με κατάθλιψη.