Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging and Society και διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που μπαίνουν στο διαδίκτυο καθημερινά είναι πιο πιθανό να είναι κοινωνικά απομονωμένοι σε σχέση με εκείνους που το χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 4.492 ενήλικες στην Αγγλία, με μέσο όρο ηλικίας 64 ετών, όπου συνολικά, το 19% ανέφερε υψηλά επίπεδα μοναξιάς, ενώ το 33% κατηγοριοποιήθηκε ως κοινωνικώς απομονωμένο. Δηλαδή πάνω από το 50% παρουσίαζε στοιχεία κοινωνικής απομόνωσης. Από το σύνολο των ατόμων της έρευνας το 70% χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο, το 18% ανέφερε πως δεν το χρησιμοποιεί ποτέ, ενώ το υπόλοιπο 12% κατηγοριοποιήθηκε στην αραιή, περιστασιακή χρήση. Η αναζήτηση πληροφοριών, η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι αγορές ήταν οι τρεις πιο κοινές διαδικτυακές δραστηριότητες για τους heavy users, με πιο αγαπημένο μέσο δικτύωσης το smartphones τους.

Η γεωγραφική απόσταση από τους φίλους ή την οικογένεια και τα προβλήματα κινητικότητας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αλληλεπιδρούν κοινωνικά, αφήνοντάς τους ευάλωτους στην κοινωνική απομόνωση και στα συναισθήματα της μοναξιάς. Ωστόσο, η λύση δεν είναι ούτε η πλήρης αποχή ούτε φυσικά η κατάχρηση. Εκείνοι οι ηλικιωμένοι που κάνουν πιο λελογισμένη χρήση π.χ. μία φορά την εβδομάδα, είναι πιθανότερο να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου, επισημαίνεται με έμφαση στη μελέτη.