Η αβεβαιότητα που αισθάνονται οι άνθρωποι για το αν πρέπει να ξεκινήσουν  ψυχοθεραπεία είναι κοινό σημείο αναφοράς για την πλειονότητα. Μολονότι οι δικαιολογίες που εγείρονται δεν είναι αστείες -κάποιες από αυτές έχουν ερείσματα-, τις πιο πολλές φορές είναι προφάσεις «μη αλλαγής». Ασφαλώς, το άτομο θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει συνεδρίες ή θα αντιμετωπίσει διαφορετικά τα προβλήματά του.

Τα προβλήματά μου δεν είναι πραγματικά τόσο μεγάλα
Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η θεραπεία πρέπει να είναι η έσχατη λύση ή μόνο για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Αν και αυτή είναι σίγουρα μια επιλογή, μια άλλη ιδέα θα ήταν ότι η αναζήτηση υποστήριξης νωρίτερα, πριν διογκωθεί το πρόβλημα και πριν τα πράγματα γίνουν πραγματικά άσχημα. Γιατί κάθε μεγάλο πρόβλημα, κάποτε ήταν μικρό.

Πρέπει να λύσω τα προβλήματά μόνος μου
Ακριβώς όπως θα ζητούσατε ιατρική συμβουλή για ένα βιολογικό πρόβλημα, έτσι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν έχετε φοβίες, άγχος, υπερβολικό στρες, κατάθλιψη, δυσκολίες στη διαπροσωπική επικοινωνία κ.λπ. Ένας ψυχοθεραπευτής διαθέτει εξειδικευμένη εκπαίδευση για να βοηθήσει στην κατανόηση αρχικά και κατόπιν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τα συναισθήματά σας.

Εάν αρχίσω τη θεραπεία, θα είμαι μια ζωή σε συνεδρίες
Οχι! Η συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας συζητούνται μεταξύ του θεραπευτή και του ασθενούς και τελικά αποφασίζεται από τον ασθενή. Οι άνθρωποι επωφελούνται από ένα ευρύ φάσμα διαρκείας θεραπείας (βραχυπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη), ανάλογα με το άτομο, τους στόχους και τις ανάγκες του.

Θα πρέπει να αποκαλύψω όλα τα μυστικά μου στον θεραπευτή
Μία από τις χρήσιμες πτυχές της θεραπείας είναι ότι εσείς, ως ασθενής, αποφασίζετε τι και σε ποιο βαθμό θα μοιραστείτε. Ένας έμπειρος θεραπευτής είναι εκεί για να σας κάνει να αισθανθείτε άνετα, και να βάλετε μαζί τα όρια του τι λέτε και τι δεν λέτε. Προσοχή, όμως αν λέτε ψέματα στο γιατρό σας, δεν πρόκειται τίποτα να επιτύχετε. Όπως έλεγε και ένας ψυχίατρος, «δυστυχώς, οι περισσότεροι πελάτες μου με πληρώνουν για να μου λένε ψέματα».

Ο ψυχοθεραπευτής μου θα με κρίνει αρνητικά
Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ευάλωτοι όταν μιλάνε για τα συναισθήματά τους. Ανησυχούν για το τι θα σκεφτεί ή θα νιώσει ο θεραπευτής για αυτό που μοιράζεται μαζί τους. Ωστόσο, ο θεραπευτής σας δεν είναι εκεί για να σας κρίνει, αλλά για να ακούσει και να προσφέρει διέξοδο. Εάν εντούτοις αυτό αποτελεί αγκάθι για σας, συζητείστε το. Σε κάθε περίπτωση, η αυτογνωσία επιτρέπει στους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους και ο ψυχοθεραπευτής σας είναι εκεί και για αυτό.

Ανησυχώ ότι ο ψυχολόγος θα γίνει το δεκανίκι μου
Δεν είναι ο στόχος της θεραπείας να ενθαρρυνθεί μια εξαρτημένη σχέση μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή. Στην πραγματικότητα, η θεραπευτική σχέση προορίζεται να είναι συνεργατική. Ο στόχος είναι όταν τελειώνει κάθε θεραπεία, το άτομο να αισθάνεται σίγουρο, ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγχει περισσότερο τη ζωή του και να μπορεί να επιλύει μόνο του τα προβλήματα. Αν διαπιστώσετε, πάντως, ότι η θεραπεία χρονίζει, τότε μπορείτε να προβείτε και σε δεύτερες σκέψεις. Όπως φεριπείν, ότι ακόμη και αν δεν επιλύσετε τα δικά σας συναισθηματικά προβλήματα ποτέ, βοηθάτε έναν άνθρωπο να επιλύσει τα δικά του (οικονομικά).

Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να ξεκινήσω θεραπεία
Οι περισσότεροι άνθρωποι αμφιταλαντεύονται στην αρχή. Το ένστικτό μας μάς παρακινεί να μείνουμε μακριά από ενοχλητικές, δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα. Εξάλλου, η αναστάτωση σε σχέση με την έναρξη της θεραπείας μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη ενός πολύ σημαντικού στοιχείου για την κατανόηση του εαυτού μας, που δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι θέλουμε να έρθει στην επιφάνεια. Με τη βοήθεια ενός καλού θεραπευτή θα ησυχάσετε ψυχικά και θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση ως έχει.