Έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία μελέτησε τη σχέση των οικογενειακών δεσμών με την υγεία του ατόμου. Η ομάδα με επικεφαλής την Patricia N. E. Roberson, επίκουρη καθηγήτρια στο Tμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Tennessee, και τη συμμετοχή των σταθερών συνεργατών της Sarah Woods, από το Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας και Jacob Priest του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, εξέτασε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε διάστημα περίπου 20 ετών (1995-2014) από δείγμα 2.802 συμμετεχόντων ηλκίας κατά μέσο όρο 45 ετών.
«Θέλαμε να κατανοήσουμε πώς οι οικογενειακές σχέσεις, συγκριτικά με τις συζυγικές επηρεάζουν την υγεία σε βάθος χρόνου», αναφέρει η Roberson, που μελετά συστηματικά τις παραπάνω σχέσεις σε φτωχούς πληθυσμούς στα Απαλάχια, και πώς αυτές συνδέονται με χρόνιες παθήσεις, τον καρκίνο του στήθους και τον διαβήτη. Τόσο ο γάμος όσο και η οικογένεια συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και επηρεάζουν συνολικά την υγεία. «Διαπιστώσαμε ότι οι οικογενειακοί δεσμοί, με τις καλές και κακές τους εκφάνσεις, υπερκέρασαν τις γαμήλιες σχέσεις στην επίδρασή τους στην υγεία».
Κατά την έρευνά τους, για την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των συμμετεχόντων, έλαβαν υπ’ όψιν τον συνολικό αριθμό χρόνιων παθήσεων όπως εγκεφαλικά επεισόδια, κεφαλαλγίες και στομαχικές διαταραχές.
Η «πολλή» οικογένεια βλάπτει
Οι ερευνητές κατέληξαν πως οι ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια συνδέονται με εμφάνιση χρόνιων παθήσεων και περισσότερων προβλημάτων υγείας. «Θεωρούσαμε φυσικό οι σχέσεις με την οικογένεια να επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την υγεία του ατόμου αφού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια -από την παιδική ηλικία και για όλη μας τη ζωή- αλλά δεν περιμέναμε ότι σχεδόν θα εκμηδένιζαν την επιρροή των συζυγικών σχέσεων στην υγεία. Εκπλαγήκαμε», αναφέρει η Roberson.
H Roberson επικαλείται την Harper Lee και το ρητό της «μπορείς να διαλέξεις τους φίλους σου, αλλά όχι την οικογένειά σου» για να εξηγήσει το παραπάνω συμπέρασμα. «Αν έχεις εμπλακεί σε έναν τοξικό γάμο, μπορείς να επιλέξεις το διαζύγιο. Οι οικογενειακές σχέσεις δεν είναι έτσι. Ακόμη κι αν πρόκειται για τοξικές και επιζήμιες σχέσεις, είναι δύσκολο να ξεφύγεις από αυτές».
Οι καλές σχέσεις ωφελούν
Δεν υπάρχουν μόνο οι τοξικές σχέσεις αλλά και εκείνες που, όπως σημειώνει η Roberson, επιδρούν θετικά στη ζωή μας. «Είμαι ενθουσιασμένοι από το πώς ο γάμος και η οικογένεια επηρεάζουν την υγεία διότι γνωρίζουμε πως αυτές οι σχέσεις μπορούν να αλλάξουν. Μπορούμε να εντοπίσουμε πτυχές στις οικογενειακές μας σχέσεις που συνδέονται με μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στην υγεία».
Δεν αρκεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής για μια καλή υγεία. «Πέρα από την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να μειώσουμε το στρες και την πίεση στις σχέσεις μας. Δεν μπορούν να αλλάξουν όλες οι σχέσεις, αλλά μπορείτε να βρείτε και να εστιάσετε σ’ εκείνες που σας βοηθούν. Κρατήστε αυτούς τους δεσμούς κοντά σας επειδή κι αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας».