Οι άνθρωποι μπορούν να διαμορφώσουν τα πρόσωπά τους και να μεταμορφώσουν την έκφρασή τους κατά χιλιάδες τρόπους προκειμένου να μεταδώσουν συναισθήματα. Ωστόσο, υπάρχουν 35 στάνταρ εκφράσεις που απαντώνται σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Γης, με τις μισές σχεδόν από αυτές να αφορούν την ευτυχία.

Αυτά υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο IEEE Transactions on Affective Computing, με επικεφαλής τον Aleix Martinez, γνωσιακό επιστήμονα. Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενη μελέτη του Martinez σχετικά με τις εκφράσεις του προσώπου, όπου διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων περίπου κατά 75%. Για την εν λόγω έρευνα οι μελετητές συγκέντρωσαν περίπου 7 εκατομμύρια εκφράσεις του προσώπου, από φωτογραφίες που συνέλεξαν μέσω του διαδικτύου και τις συνέκριναν με χρήση κάποιων αλγορίθμων που εξέταζαν τις κινήσεις των μυών αναζητώντας συνάφεια. Παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις, το σύνολο των αποκωδικοποιημένων εκφράσεων που μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ήταν μόλις 35.

Παρότι ο αριθμός των τρόπων με τους οποίους τα πρόσωπά μας μπορούν να μεταφέρουν συναισθήματα (θυμό, θλίψη, χαρά, δυστυχία, απόγνωση) ποικίλλει, το σύνολό τους δεν φαίνεται να είναι απεριόριστο. Η αηδία, για παράδειγμα, ταυτίζεται μόνο με μία έκφραση του προσώπου σε ολόκληρο τον κόσμο! Η ευτυχία, από την άλλη πλευρά, έχει 17 δυνητικές εκφάνσεις, μια απόδειξη για τις πολλές ποικίλες μορφές ευθυμίας, ευχαρίστησης, ηδονής, απόλαυσης και χαράς με την οποία ισοδυναμεί ή συνδέεται η, ούτως ή άλλως σύνθετη, έννοια της ευτυχίας.

Οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα πρόσωπά μας μεταφέρουν την ευτυχία μπορούν να σχετίζονται με το μέγεθος του χαμόγελου (από το απλό μειδίαμα στο πλατύ χαμόγελο) ή από τις πτυχώσεις που δημιουργούνται στα μάτια μας -κάτι που υπενθυμίζει τη γνωστή λαϊκή έκφραση «είναι τόσο χαρούμενη που γελάνε και τα μάτια της». Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τρεις εκφράσεις για να μεταφέρουν φόβο, τέσσερις για να μεταφέρουν έκπληξη και από πέντε για να μεταφέρουν τη θλίψη και το θυμό -σύνολο 18, μαζί με την έκφραση της αηδίας.