Ο βαθμός δυσφορίας είναι συχνά ένας καλός δείκτης που αποκαλύπτει την αλήθεια. Το φυσιολογικό άγχος προέρχεται συνήθως από μια συγκεκριμένη πηγή άγχους, όπως μια επερχόμενη συνέντευξη εργασίας ή μια διαμάχη με το σύζυγό σας. Όταν το πρόβλημα επιλυθεί, το άγχος συνήθως φεύγει και έρχεται η ηρεμία. Τα πράγματα είναι διαφορετικά στη διαταραχή άγχους, όπου εκεί μπορείτε να είστε ανήσυχοι όλη την ώρα και να ανησυχείτε για τα πάντα, από τα χρήματα μέχρι τη σεξουαλική απόδοση και την ευημερία των αγαπημένων σας. Επίσης πολύ συχνά η ανησυχία και το άγχος αφορά σε εντελώς ασήμαντες αιτίες.

Ξαφνικά επεισόδια άγχους, αγωνίας ή ταλαιπωρίας που συνοδεύονται από ενοχλητικά φυσικά συμπτώματα, όπως ταχυπαλμίες, ζάλη, αφιδρώσεις, σιελόρροια στην ομιλία, μπορεί να είναι ενδείξεις κρίσεων πανικού. Το άγχος που προκύπτει από κάποια συγκεκριμένη αιτία -όπως ο φόβος της πτήσης, των υψών, των κλειστών χώρων ή των αραχνών- ανήκουν στην κατηγορία των φοβιών, που συγγενεύουν με τις διαταραχές άγχους. Ένα σημάδι ενός προβλήματος είναι η ένταση της στενοχώριας και της δυσφορίας σας – αν το άγχος σας είναι δυσανάλογο με το πρόβλημα, αν και εφόσον υφίσταται πραγματικό πρόβλημα.

Ο χρόνος που περνάτε ανησυχώντας είναι επίσης μία ένδειξη. Μια μελέτη των «ημερολογίων ανησυχίας» των πασχόντων διαπίστωσε ότι εκείνοι με διαταραχή άγχους ανησυχούν για περισσότερο από πέντε ώρες την ημέρα. Μπορεί να έχετε σωματικά συμπτώματα, κόμπο στο λαιμό και την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή να κοιμηθούν ή τους χτυπάει στο στομάχι ή στο κεφάλι, με ανεξήγητες εμβοές.

Η νορμάλ ανησυχία δεν παρεμβαίνει στη ζωή σας. Αλλά μια διαταραχή άγχους μπορεί να σας κρατήσει μακριά από το χειρισμό των οικογενειακών και εργασιακών ευθυνών σας, να σας αποσυντονίσει πλήρως και να σας κάνει επιθετική. Εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο μιλήστε με τον ψυχίατρό σας. Οι θεραπείες ποικίλουν, από το διαλογισμό μέχρι την  ψυχανάλυση και τη φαρμακευτική αγωγή, και μπορούν να σας βοηθήσουν.