Τα κορίτσια στην εφηβεία έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας της χρήσης του Facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η μελέτη σε σχεδόν 11.000 εφήβους ηλικίας 14 ετών με επικεφαλής την Yvonne Kelly καθηγήτρια του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δημοσιεύθηκε στο EClinical Medicine.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα στο ότι τα κορίτσια πέφτουν πιο εύκολα θύματα online σεξουαλικής παρενόχλησης, διαταραχών ύπνου, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αρνητικής εικόνας για το σώμα και την εξωτερική εμφάνισή τους.

Στα κορίτσια παρατηρείται αυξημένη χρήση και κατάχρηση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης με σχεδόν το 40% να αφιερώνει πάνω από τρεις ώρες χρόνο online καθημερινά, έναντι μόνο του 20% των αγοριών που κάνουν κάτι ανάλογο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το 10% των αγοριών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα social media ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των κοριτσιών που απέχουν τελείως φτάνει μόλις στο 4%.

Όπως κατέδειξε η έρευνα με την αύξηση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων αυξάνεται και ο κίνδυνος της κατάθλιψης ενώ αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει και η μικρότερη χρήση τους.

Το 12% των «ελαφριών» χρηστών και το 38% των «βαριών» (με χρήση πάνω από πέντε ώρες τη μέρα) παρουσιάζουν συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το 5,4% των κοριτσιών και το 2,7% των αγοριών ανέφεραν κάποια εμπειρία online σεξουαλικής παρενόχλησης, μεταξύ των εφήβων με κατάθλιψη τέτοια εμπειρία ανέφερε το 36% των κοριτσιών και το μισό ποσοστό στα αγόρια (18%). Όσο για το bullying μέσω διαδικτύου που δημιούργησε άγχος στους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 33% είχε συμπτώματα κατάθλιψης έναντι μόνο του 8% των αγοριών.

Όσον αφορά τα προβλήματα με τον ύπνο, το 5,4% των κοριτσιών και το 2,7% των αγοριών που χρησιμοποιούν τα social media ανέφεραν προβλήματα με τον ύπνο τους δηλώνοντας πως κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες. Στους εφήβους με κατάθλιψη τα αντίστοιχα ποσοστά άγγιζαν το 48% για τα κορίτσια και 20% για τα αγόρια.

Αιτία για τη διαταραχή του ύπνου είναι κυρίως ότι οι έφηβοι ξενυχτάνε χρησιμοποιώντας τα social media ή ξυπνάνε από τα μηνύματα που δέχονται μέσα στη νύχτα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Τόσο το άγχος, όσο και οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης η οποία με τη σειρά της ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονικές σκέψεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ