Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα η συγχώρεση του συντρόφου μπορεί τελικά να καλλιεργήσει ένα μοτίβο συνεχιζόμενης ενοχλητικής συμπεριφοράς όπου ο ένας σύντροφος θα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται άσχημα και ο άλλος να τον συγχωρεί.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι καθοριστικό παράγοντα γι’ αυτή τη συμπεριφορά και τον κίνδυνο διαμόρφωσης αυτού του δυσάρεστου μοτίβου παίζει ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που ονομάζεται από τους ειδικούς συγκαταβατικότητα. Η συγκαταβατικότητα είναι ένα από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που περιλαμβάνονται σε αξιόπιστα ψυχομετρικά εργαλεία μέτρησης της προσωπικότητας ( τα άλλα τέσσερα είναι η εξωστρέφεια, η ευσυνειδησία, η συναισθηματική σταθερότητα και η δεκτικότητα στην εμπειρία). Η συγκαταβατικότητα συσχετίζεται με την ευγένεια, την εκτίμηση, την τρυφερότητα, τη γενναιοδωρία, την εμπιστοσύνη, την συγχώρεση, την φιλικότητα, την έλλειψη εγωισμού και την ευαισθησία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις παραλλαγές συγκαταβατικότητας ανάμεσα στα ζευγάρια: και οι δυο σύντροφοι να έχουν έντονα στοιχεία συγκαταβατικότητας και οι δυο να έχουν χαμηλά ή ο ένας να έχει έντονα τέτοια στοιχεία και ο άλλος όχι.

Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα συγκαταβατικότητας τείνουν να βάζουν τη σχέση τους σε προτεραιότητα συγκριτικά με τον εαυτό τους. Εάν κάποια συμπεριφορά τους πληγώσει τον σύντροφό τους και εκείνος τους συγχωρέσει τείνουν να μην την επαναλαμβάνουν – αισθάνονται ότι το πρέπον είναι να ανταποδώσουν την καλοσύνη.

Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα συγκαταβατικότητας είναι περισσότερο εστιασμένοι στον εαυτό τους και πιο πιθανό να επαναλάβουν την συμπεριφορά που πλήγωσε τον σύντροφό τους μετά την συγχώρεσή του. Ερμηνεύουν την έλλειψη θυμού του συντρόφου τους ως σημάδι ότι τελικά αυτό που έκαναν δεν ήταν και τόσο κακό και μπορούν να το επαναλάβουν επειδή έχουν την σιωπηρή άδειά του.

Εάν λοιπόν ο σύντροφός σας συνεχίζει να επαναλαμβάνει μια συμπεριφορά που σας ενοχλεί σκεφτείτε που βρίσκεται ο καθένας σας στην κλίμακα συγκαταβατικότητας. Εάν η συγχώρεση σημαίνει κάτι το διαφορετικό για τον καθένα σας και η ερμηνεία που της δίνετε δεν σας βρίσκει σύμφωνους, ίσως πρέπει να συζητήσετε με ειλικρίνεια μεταξύ σας για το νόημα της συγχώρεσης. Να διευκρινίσετε ότι η συγχώρεση δεν ταυτίζεται με την αποδοχή μιας λανθασμένης συμπεριφοράς, αλλά ούτε και ο θυμός με την απουσία συγχώρεσης.  Ειδικά δε για εκείνους που θυμώνουν και δυσκολεύονται να συγχωρέσουν οι ειδικοί απλά επισημαίνουν ότι η συγχώρεση οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση και έχει τόσο συναισθηματικά οφέλη όσο και οφέλη υγείας.