Η αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας ονομάζεται υστερεκτομή και μπορεί να περιλαμβάνει και τα εξαρτήματα αυτής, δηλαδή τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Όταν αφαιρείται και το κατώτερο τμήμα της μήτρας που λέγεται τράχηλος, η επέμβαση ονομάζεται ολική υστερεκτομή, ενώ αν ο τράχηλος παραμείνει ονομάζεται υφολική υστερεκτομή.

Εάν γνωρίζετε ότι πρέπει να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση η οποία ονομάζεται υστερεκτομή θα πρέπει να γνωρίζετε και τις επιλογές σας. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών που χρησιμοποιούν μικρές τομές στο δέρμα.

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται μέσω της υστερεκτομής

Οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν μία ασθενή στο να υποβληθεί σε υστερεκτομή είναι αρκετοί με κυριότερους:

  • Ινομυώματα μήτρας
  • Ενδομητρίωση
  • Καρκίνος ή προκαρκινικές αλλοιώσεις ενδομητρίου
  • Καρκίνος ή προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασίες) τραχήλου μήτρας
  • Πρόπτωση μήτρας
  • Αιμορραγίες μήτρας
  • Πυελικός πόνος.

Μετά την υστερεκτομή, η ασθενής δεν θα έχει περίοδο, και δεν θα μπορεί να μείνει έγκυος. Ανάλογα με την πάθηση οι ωοθήκες μπορεί να διατηρηθούν εξασφαλίζοντας ορμονική κάλυψη στην ασθενή. Για αυτούς τους λόγους η υστερεκτομή προτείνεται ως ύστατη λύση, ειδικά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τεχνική

Μία πολύ λεπτή οπτική κάμερα εισέρχεται μέσω του ομφαλού. Τα χειρουργικά εργαλεία χρειάζονται άλλες δύο ή τρεις μικρές τομές (5 έως 8 χιλιοστά ). Όσες ακριβώς και στην παραδοσιακή λαπαροσκόπηση.

Η διαφορά της παραδοσιακής λαπαροσκόπησης από τη ρομποτική χειρουργική είναι ότι ο ιατρός σας χρησιμοποιεί το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci.

Το σύστημα αυτό στηρίζει τα πολύ λεπτά χειρουργικά εργαλεία, ενώ ο χειρούργος ελέγχει πλήρως τις κινήσεις και τα επιμέρους στάδια της επέμβασης.

Η ρομποτική τεχνολογία ενισχύει την αντίληψη του χειρουργού για το χειρουργικό πεδίο, διευκολύνει τις χειρουργικές κινήσεις και προστατεύει τις ανατομικές δομές λόγω της λεπτότητας και της ακρίβειας των χειρισμών.

Η επισκόπηση της παθολογίας με μεγαλύτερη μεγέθυνση σε σχέση με την παραδοσιακή λαπαροσκόπηση προσφέρει καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα, λιγότερο πόνο, και στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών παραμονή μόνο για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

Με αυτό τον τρόπο ακόμα και οι πιο σύνθετες περιπτώσεις υστερεκτομής μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσω της ρομποτικής χειρουργικής. Έτσι, αποτελεί ιδανική τεχνική για παχύσαρκους ασθενείς, ασθενείς με πολλά παλαιότερα χειρουργεία, ασθενείς με μεγάλα ινομυώματα, που μέχρι σήμερα θα οδηγούνταν σε ανοικτές επεμβάσεις «τύπου καισαρικής».

Οι περισσότερες υστερεκτομές στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούνται σήμερα μέσω της ρομποτικής χειρουργικής.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να πραγματοποιηθεί μια υστερεκτομή

Ακόμα, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε κολπικά, είτε μέσω μιας μεγάλης τομής στο δέρμα, είτε μέσω τριών μικρών τομών στο δέρμα μέσω της παραδοσιακής λαπαροσκόπησης.

Όλες αυτές οι τεχνικές εμφανίζουν βασικά μειονεκτήματα έναντι της ρομποτικά υποβοηθούμενης υστερεκτομής (παραμονή στο νοσοκομείο για περισσότερες ημέρες, πιο επίπονες και αιματηρές επεμβάσεις, αυξημένες επιπλοκές που σχετίζονται με παχύσαρκους ασθενείς).

Ρομποτική Χειρουργική στη Γυναικολογία

Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία πραγματοποιεί επεμβάσεις που εξατομικεύονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε ασθενούς από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες επεμβάσεις. Ειδικότερα, προσφέρει οφέλη και λύσεις σε πεδία όπως:

Υπέρβαροι ασθενείς: Η ρομποτική χειρουργική κάνει τεχνικά εφικτή την πραγματοποίηση σύνθετων γυναικολογικών επεμβάσεων χωρίς μεγάλες τομές σε γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος.
Ογκολογία: Η σταθερότητα κινήσεων που προσφέρει η εργονομία των εργαλείων της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής διασφαλίζει την ασφάλεια του ογκολογικού αποτελέσματος.
Υπογονιμότητα: Πολύ χαμηλότερη πιθανότητα σχηματισμού συμφύσεων σε σύγκριση με ανοικτές επεμβάσεις και καλύτερη ανατομική αποκατάσταση των δομών που προκαλούν υπογονιμότητα.

Απαιτούνται υψηλή εξειδίκευση και διεθνείς δεξιότητες σε χειρουργούς για να πραγματοποιούν ρομποτικές επεμβάσεις. Με τη ρομποτική χειρουργική μπορεί να πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειονότητα των γυναικολογικών επεμβάσεων.

Η ρομποτική υστερεκτομή πραγματοποιείται πλέον και στην Ελλάδα στη νέα Α΄ Γυναικολογική Κλινική – Τμήμα Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο Metropolitan General.

*O Νικόλαος Πλεύρης είναι Γυναικολόγος και Συνεργάτης του Metropolitan General