Όλοι μας τα τελευταία χρόνια «βομβαρδιζόμαστε» σχετικά με την αξία του πρωινού γεύματος. Μελέτες επί μελετών δείχνουν ότι συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσής μας, τόσο της σωματικής όσο και της πνευματικής, βοηθά στην απώλεια βάρους και σχετίζεται με υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, κάποιες φορές, στην προσπάθειά μας να υιοθετήσουμε αυτήν την υγιεινή συνήθεια, πέφτουμε σε ορισμένα λάθη.

Διορθώνοντας τα λάθη μας, κάνουμε σημαντικά βήματα προς τον καλύτερό μας εαυτό!

Λάθος 1. Δεν είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις ξυπνήσουμε

Αναμφισβήτητα, όταν ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα, το σώμα μας λαμβάνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και κατά συνέπεια έχουμε καλύτερη πνευματική απόδοση, ικανότητα συγκέντρωσης και διάθεση. Για πολλούς ανθρώπους το πρωινό μπορεί να είναι στις 7 το πρωί, για άλλους ανθρώπους όμως το πρωινό τους μπορεί να είναι και στις 11. Η διαφορετική καθημερινότητα των ανθρώπων οδηγεί στην ανάγκη προσαρμογής των διατροφικών συστάσεων στους ρυθμούς του κάθε ανθρώπου. Πρωινό, είναι το γεύμα που τρώμε έως 2 με 3 ώρες αφού έχουμε ξυπνήσει και όχι κατ’ ανάγκη το γεύμα που τρώμε μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Δεν χρειάζεται λοιπόν να μένετε νηστικοί μέχρι την ώρα του μεσημεριανού, αν δεν είστε ιδιαίτερα «πρωινοί τύποι». Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει έντονη πείνα μέσα στην ημέρα και θα σας οδηγήσει σε ακατάσχετο τσιμπολόγημα. Επομένως, είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε αργοπορημένα το πρωινό μας, παρά να το παραλείψουμε.

Λάθος 2. Πρωινό με το… σταγονόμετρο

Η έλλειψη χρόνου ή ακόμα και όρεξης στο πρωινό πολλές φορές μας οδηγεί σε ένα ελλιπές πρωινό όπως 1 ποτήρι γάλα ή 2 φρυγανιές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι έκαναν το πρωινό τους καθήκον πίνοντας ένα καφέ ή ένα τσάι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του πρωινού τρώγοντας τόσο λίγο. Ένα ολοκληρωμένο πρωινό περιλαμβάνει συνδυασμό τροφίμων από 2-3 ομάδες και καλύπτει περίπου το 20-25% των καθημερινών διατροφικών μας αναγκών. Οι ομάδες που είναι πιο κατάλληλες για το πρωινό μας είναι τα αμυλούχα, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα. Έτσι, το σώμα μας θα λάβει ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο, για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας. Δώστε λοιπόν στο πρωινό σας τη σημασία που του αξίζει επιλέγοντας:

  • 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης και λίγες σταφίδες και καρύδια, μαζί με 1 μπανάνα
  • 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με λίγη μαργαρίνη και λίγο μέλι, μαζί ένα γιαουρτάκι χαμηλών λιπαρών
  • 1 κομμάτι σπιτικής τυρόπιτας μαζί με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι

Λάθος 3. Μην υποτιμάτε τις υγρές θερμίδες

Ονειρεύεστε τη στιγμή που το πρωί θα πιείτε ένα ρόφημα με σαντιγί ή σιρόπι για να σας… γλυκάνει; Το γεγονός ότι είναι σε υγρή μορφή δεν αναιρεί το ενδεχόμενο το πρωινό σας ρόφημα να αποτελεί μια θερμιδική «βόμβα» τόσο από την άποψη των θερμίδων όσο και από αυτή των λιπαρών. Και ενώ για τον περισσότερο κόσμο η ημέρα ξεκινά με καφέ, αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα να επιλέξετε κάποιο ρόφημα καφέ που περιέχει πρόσθετα συστατικά, όπως σιρόπι, κρέμες και σαντιγί και προσδίδει επιπλέον θερμίδες φθάνοντας ακόμα και τις 400 ανά ποτήρι. Αντίθετα, οι πιο «παραδοσιακοί» καφέδες, όπως ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος δεν προσδίδουν θερμίδες, εφόσον τους καταναλώνουμε σκέτους ή με προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, όπως η στέβια.