Οι Παγκόσμιες Ημέρες αποτελούν ευκαιρία ενημέρωσης του κοινού για θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, για την κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης σχετικά με την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων και για να γιορτάσουμε και να ενισχύσουμε τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Η ύπαρξη διεθνών ημερών προηγείται της εγκαθίδρυσής τους από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ο ΟΗΕ τις έχει αγκαλιάσει ως ισχυρό εργαλείο υπεράσπισης όσων αυτές πρεσβεύουν.
Κάθε διεθνής μέρα προσφέρει στους αρμόδιους την ευκαιρία να οργανώσουν δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της ημέρας. Οι οργανώσεις και τα γραφεία του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και γενικότερα οι πολίτες, μετατρέπουν μια διεθνή μέρα σε εφαλτήριο για δράσεις ευαισθητοποίησης.
Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και αποτελεί αφορμή για την οργάνωση δράσεων με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων που διαβιούν με κάποιου είδους αναπηρία.
Ρευματικά Νοσήματα και Αναπηρία
Παρά το ότι οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα απολαμβάνουν τα οφέλη της προόδου της φαρμακευτική τεχνολογίας με αρκετές επιλογές στη θεραπευτική φαρέτρα του ρευματολόγου, τα ρευματικά νοσήματα συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια αιτία πρόωρης αναπηρικής συνταξιοδότησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη ώστε να αναγνωρίσει τα πρώτα συμπτώματα των νοσημάτων και να απευθυνθεί στην σωστή ιατρική ειδικότητα. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση συνιστά το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για την σωστή αντιμετώπιση ενός χρόνιου νοσήματος όπως είναι ένα ρευματικό νόσημα, όμως η επίτευξη του στόχου δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί πλήρως. Κατά συνέπεια, ακόμα και σήμερα τα άτομα που ανήκουν σε παραγωγικές ηλικίες είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία που προκαλείται από ένα ρευματικό νόσημα.
Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2008, είναι μια διεθνής συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το κείμενο αυτό είναι το μοναδικό διαθέσιμο μέσο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα με ρητή διάσταση βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα δικαιώματα για τα άτομα με αναπηρία που έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αφορούν την ισότητα ενώπιον του νόμου, την ελευθερία του λόγου, τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην υγεία, καθώς επίσης και την πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, στα μέσα μεταφοράς, στην πληροφορία και την επικοινωνία, όπως και σε κάθε άλλη υπηρεσία ή δομή για το κοινό.
Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Χάρτη των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία
Η χώρα μας έχει επικυρώσει τη Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και το κείμενο αυτής αποτελεί μέρος του εθνικού νομοθετικού συστήματος της χώρας. Ως εκ τούτου, τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται να απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών σε όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής τους. Η πραγματικότητα όμως απέχει αρκετά από όσα ορίζονται. Στόχος μας είναι μέσα από την δράση των Συλλόγων Ασθενών, τα άτομα με αναπηρία να είναι επαρκώς διασφαλισμένα στην απόλαυση των δικαιωμάτων που ορίζονται από τον νόμο χωρίς να υπόκεινται σε διακριτική μεταχείριση λόγω των καταστάσεων της υγείας τους.