Το δέρμα στον κόλπο της γυναίκας που πλησιάζει στην εμμηνόπαυση λεπταίνει με αποτέλεσμα πολλές φορές η ερωτική πράξη όχι μόνο να μην προκαλεί ευχαρίστηση, αλλά να συνοδεύεται από πόνο. Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις.
Τι είναι η περιεμμηνόπαυση
Η περίοδος ανάμεσα στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών, κάποιες φορές όμως και νωρίτερα.
Οι ωοθήκες παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα μέχρι να σταματήσουν να παράγουν ωάρια και έτσι να τελειώσει η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας.
Τι συμβαίνει στον οργανισμό της γυναίκας στην περιεμμηνόπαυση
Για πολλές γυναίκες είναι μία δύσκολη περίοδος, οι αλλαγές στον οργανισμό της είναι τόσες πολλές που την επηρεάζουν σωματικά και ψυχολογικά. Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:
- Μειώνονται τα οιστρογόνα, η βασική ορμόνη που παράγουν οι ωοθήκες.
- Τα επίπεδα των οιστρογόνων δεν ακολουθούν τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται στον «κανονικό» κύκλο 28 ημερών της γυναίκας. Το αποτέλεσμα είναι διαταραχές του κύκλου, ακανόνιστη περίοδος και άλλα συμπτώματα.
- Στα τελευταία στάδια της περιεμμηνόπαυσης, ο οργανισμός παράγει όλο και λιγότερα οιστρογόνα.
Η εμμηνόπαυση αρχίζει όταν στις ωοθήκες έχουν απομείνει τόσα λίγα ωάρια που πλέον δεν γίνεται ωορρηξία. Η περίοδος σταματά. Μία γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση όταν δεν έχει περίοδο για έναν χρόνο.
Η περιεμμηνόπαυση μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας
Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 70% των γυναικών που βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σεξουαλική τους λειτουργία.
Περισσότερες από 500 γυναίκες που βρίσκονταν στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης (ηλικίας 40-55 ετών) απάντησαν σε 19 ερωτήσεις σχετικά με τη διέγερση, την επιθυμία, τη δυσπαρευνία (πόνο κατά την ερωτική επαφή), τον οργασμό, τη λίπανση του κόλπου και τη σεξουαλική ικανοποίηση, προκειμένου να καθοριστεί ο δείκτης FSFI (Female Sexual Function Index).
Η κολπική ατροφία είναι ο βασικός παράγοντας
Ο βασικός παράγοντας της απότομης πτώσης της σεξουαλικής λειτουργίας είναι η κολπική ατροφία, η οποία μπορεί να θεραπευθεί.
Η κολπική ατροφία συνοδεύεται από pH του κόλπου μεγαλύτερο του 5, ξηρότητα του βλεννογόνου, λέπτυνση των πτυχών του κόλπου και ευθραυστότητα του δέρματος του κόλπου.
Η ηλικία της γυναίκας, το βάρος, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η ξηρότητα του κόλπου, η δυσπαρευνία και η κολπική ατροφία ήταν σημαντικοί παράγοντες που φάνηκε ότι επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας.
Η μόνη όμως μεταβλητή που συσχετίζεται ανεξάρτητα με κάθε τομέα του δείκτη FSFI για τη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας – συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας, της διέγερσης, της λίπανσης, του οργασμού, της ικανοποίησης και της δυσπαρευνίας – είναι η κολπική ατροφία.
Υπάρχουν λύσεις για να επανέλθει η καλή σεξουαλική λειτουργία
Για όσες γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία τους, υπάρχουν λύσεις ώστε να αναζωογονηθεί το δέρμα του κόλπου και να επανέλθει η ευχαρίστηση στην σεξουαλική πράξη.
Τα λιπαντικά ή ενυδατικά τζελ και τα τοπικά μη-απορροφήσιμα οιστρογόνα καταπολεμούν τα συμπτώματα. Υπάρχει όμως και πιο μόνιμη λύση.
Το κλασματικό λέιζερ διοξειδίου του άνθρακος (fractional laser CO2) ενεργοποιεί τη σύνθεση κολλαγόνου και την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας τόσο στις επιφανειακές όσο και στις βαθιές στιβάδες του δέρματος του κόλπου.
Έτσι, αποκαθίσταται η λίπανση και η ελαστικότητα του δέρματος του κόλπου, αλλά και η οξύτητα του κόλπου (pH) που προστατεύει από κολπίτιδες.
Η θεραπεία αναζωογόνησης του κόλπου με λέιζερ θυμίζει τη διαδικασία ενός απλού διακολπικού υπέρηχου, διαρκεί δέκα λεπτά και εφαρμόζεται τρεις φορές (μία φορά τον μήνα).
Η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι φανερή από την πρώτη συνεδρία και κορυφώνεται μετά την τρίτη θεραπεία. Το αποτέλεσμα διαρκεί κατά μέσο όρο 1-1,5 χρόνο και μετά γίνεται μία «αναμνηστική» θεραπεία.
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν αναφέρει σημαντική βελτίωση στη σεξουαλική ικανοποίηση μετά από την αναζωογόνηση του κόλπου με λέιζερ.