Η φροντίδα και η προστασία του δέρματος δεν γνωρίζουν εποχές. Είναι κάτι που οφείλουμε να κάνουμε καθημερινά, ενώ στο ζήτημα αυτό η πανδημία ενδεχομένως να λειτούργησε θετικά, μια και η τηλεργασία μάς έδωσε περισσότερο χρόνο για την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος, ενώ πολλοί εκμεταλλεύτηκαν την παραμονή στο σπίτι για να προβούν ακόμη και σε μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για την ανοδική τροχιά που σημείωσε και στη χώρα μας η ζήτηση για αισθητικές επεμβάσεις εν μέσω των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Με το καλοκαίρι προ των πυλών, ωστόσο, πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη φροντίδα και την περιποίηση του δέρματός μας. Ας δούμε όλα όσα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε αυτό το καλοκαίρι ο ήλιος να είναι μόνο φίλος για το δέρμα μας.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Με την έκθεσή μας στον ήλιο τα μελανοκύτταρα που βρίσκονται στην επιδερμίδα εκκρίνουν μελανίνη, σε μια διαδικασία προστασίας του δέρματος από την υπεριώδη UV ακτινοβολία. Στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα αυτή η διαδικασία δεν επαρκεί και μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα σε ηλιακό έγκαυμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται προστασία. Οι κατηγορίες των ατόμων που θα πρέπει να προστατεύονται κατά την έκθεσή τους στον ήλιο εκτός από αυτούς με ανοιχτό φωτότυπο είναι:
– τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
– όλοι όσοι έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων στο σώμα τους, και ειδικά στα φωτοεκτεθειμένα μέρη
– άτομα που λαμβάνουν φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά)
– ασθενείς με ακμή που βρίσκονται υπό αγωγή με τοπικά σκευάσματα (ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ, AHA)
– άτομα με φωτοδερματοπάθειες.
Ειδικότερα, σε όσους έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων στο σώμα τους συστήνονται έλεγχος και καταγραφή πιθανών αλλαγών των σπίλων τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Σημειώνεται ότι το 90% των περιστατικών μελανώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν αν διαγνωστούν εγκαίρως.

Τα κατάλληλα προϊόντα προστασίας του προσώπου
Για την προστασία του προσώπου βασικό κριτήριο είναι ο φωτότυπος, βάση του οποίου καθορίζεται και ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού που θα χρησιμοποιήσουμε. Οι ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι (άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα) χρειάζονται υψηλότερο δείκτη προστασίας. Επίσης, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή με πολύ ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα συστήνονται οι κρέμες. Τα gel και τα fluids συστήνονται σε μεικτά ή και κανονικά δέρματα. Σε δέρματα με αυξημένη λιπαρότητα υπάρχει η κατηγορία των dry touch. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε ιδιαίτερα κάποιες περιοχές, όπως τα χείλη, υπάρχουν τα sticks. Επιπρόσθετα για τα σημεία του σώματος με τριχοφυΐα, όπως και κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων προτείνεται η χρήση προϊόντων σε μορφή mist ή spray.

Οι βασικοί κανόνες ηλιοπροστασίας
Κατ’ αρχάς, πρέπει να προστατεύουμε επαρκώς όλο το σώμα, ιδιαίτερα το φωτοεκτεθειμένα μέρη που είναι πιο ευαίσθητα όπως ο αυχένας, τα δάχτυλα και οι καμάρες των ποδιών. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας επιλέγουμε το αντηλιακό που μας αντιστοιχεί. Για παράδειγμα, αν έχουμε ξηρή επιδερμίδα, προτιμάμε αντηλιακά που προσφέρουν και ενυδάτωση, ενώ, αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα, διαλέγουμε προϊόντα oil free με σμηγματορυθμιστική δράση.
Επίσης, κάθε φορά που μπαίνουμε στη θάλασσα ή όταν σκουπιζόμαστε με την πετσέτα μας ή στην περίπτωση που ιδρώνουμε συχνά, η προστασία μας ελαττώνεται. Συστήνεται, λοιπόν, συχνότερη ανανέωση του αντηλιακού.
Σχετικά με την προστασία μας από τον ήλιο μέσα στην πόλη, προτείνεται η ανανέωση του αντηλιακού κάθε δύο ώρες, ενώ στην παραλία συστήνονται αντηλιακά με μεγαλύτερους δείκτες προστασίας.
Τα μωρά και τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο. Για αυτά επιλέγουμε αντηλιακά ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά που διαθέτουν ειδική σήμανση. Προτιμάμε φυσικούς τρόπους σκίασης (καπέλο, ομπρέλα). Σε μεγαλύτερα παιδιά επιλέγουμε αντηλιακά ανθεκτικά στο νερό και με μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας.

Η σωστή προετοιμασία του δέρματος
Υπάρχουν θεραπείες ή φροντίδες ομορφιάς που θα βοηθήσουν το δέρμα μας να υποδεχτεί με μεγαλύτερη ασφάλεια τον ήλιο και θα το ταλαιπωρήσουν λιγότερο κατά την έκθεσή του; Σε αυτή την απορία απαντάμε ότι είναι απαραίτητο για κάθε τύπο δέρματος πριν από το καλοκαίρι, να γίνει ένας βαθύς ιατρικός καθαρισμός που θα προσφέρει μείωση της λιπαρότητας και καθαρισμό των πόρων. Σημειώνουμε επίσης ότι η ιδανική θεραπεία πριν από το καλοκαίρι είναι η μεσοθεραπεία. Ενυδατώνει βαθιά την επιδερμίδα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες ή και αμινοξέα ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης του οργανισμού.

Ποια προϊόντα δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ μας το καλοκαίρι
Το καθαριστικό προσώπου είναι το πιο απαραίτητο προϊόν, διότι αφαιρεί υπολείμματα μακιγιάζ, ενυδατώνει και προσφέρει στην επιδερμίδα σας λάμψη. Επίσης, δεν πρέπει να λείπει ο ορός, όταν η ανάγκη ενυδάτωσης της επιδερμίδας είναι μεγαλύτερη. Ο ορός προετοιμάζει το δέρμα να απορροφήσει καλύτερα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και μεγιστοποιεί τη δράση τους. Εχουμε πάντα ενυδατική κρέμα που διατηρεί το δέρμα ελαστικό, υγιές και συγκρατεί την υγρασία της επιδερμίδας. Τέλος, βάζουμε αντηλιακό που προστατεύει από την πρόωρη γήρανση, την εμφάνιση κηλίδων ενώ μειώνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του δέρματος. Το καλοκαίρι συνιστάται να χρησιμοποιούνται λεπτότερες υφές.

5 χρήσιμα tips
1. Αρχικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε προϊόντα που είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός μας.
2. Στη συνέχεια φροντίζουμε να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας πρωί – βράδυ ώστε να μην επιβαρύνουμε την επιδερμίδα μας και βέβαια να αφαιρούμε το μακιγιάζ.
3. Ενας ακόμη σημαντικός κανόνας για τη φροντίδα του δέρματός μας είναι η ενυδάτωσή του. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε προϊόντα που εξισορροπούν τα επίπεδα νερού στην επιδερμίδα μας, ειδικά μετά την έκθεση στον ήλιο. Εφαρμόζουμε την ενυδατική κρέμα πρωί – βράδυ.
4. Δεν ξεχνάμε την προστασία από τον ήλιο. Ανεξάρτητα από την εποχή, η εφαρμογή του αντηλιακού είναι απαραίτητη ως πρόληψη από τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Μέσα στην πόλη προτείνεται η ανανέωση του αντηλιακού κάθε δύο ώρες, ενώ στην παραλία συστήνονται αντηλιακά με μεγαλύτερους δείκτες προστασίας.
5. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ αντηλιακά που έχουν ανοιχτεί από το προηγούμενο καλοκαίρι και προσέχουμε ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

Να θυμάστε: Το 90% των περιστατικών μελανώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν αν διαγνωστούν εγκαίρως.