Το καλοκαίρι για τους περισσότερους είναι η πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου. Πιστοποιεί το τέλος της σεζόν και την έναρξη της νέας και είναι συνδεδεμένο με διακοπές και μεγάλες αποδράσεις. Τις ημέρες του καύσωνα, όμως, οι διατροφικές παγίδες είναι πολλές και όλοι οι διαβητικοί είναι φρόνιμο να έχουν κάποιες σταθερές και να είναι υποψιασμένοι, ώστε να μην πέσουν σε λάθη που θα ταράξουν την καθημερινότητά τους. Πάμε, λοιπόν, να αναφέρουμε ορισμένα σημεία, στα οποία χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθούν λάθη που θα επιβαρύνουν την υγεία.
Πολλές είναι οι φορές που θα βρεθείτε στο δρόμο για αρκετές ώρες ή ακόμα και στην παραλία, ο ήλιος θα καίει και εσείς θα χρειαστεί να προνοήσετε για την ενυδάτωσή σας. Προτιμήστε το νερό ως κύρια πηγή ενυδάτωσης παρέα με ένα φρούτο της αρεσκείας σας που θα σας προσφέρει δροσιά και ευχαρίστηση, αντί για ένα συσκευασμένο χυμό ή ένα αναψυκτικό. Ιδανικά καταναλώστε το φρούτο με τη φλούδα και γιατί όχι συνδυαστικά με λίγους ξηρούς καρπούς. Τα light αναψυκτικά δεν είναι απαγορευμένα, όμως καλό είναι να μην καταναλώνονται καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες.
Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Ειδικότερα, το λευκό ξηρό κρασί, το τσίπουρο και τα ποτά τύπου ουΐσκι ή βότκα με νερό ή λίγο φρέσκο χυμό λεμόνι είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές. Αντίθετα, η μπύρα, τα γλυκά κρασιά και τα κοκτέιλ με πουρέδες φρούτων και σιρόπια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αυξάνουν πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Να σημειωθεί βέβαια ότι εκτός από την υπεργλυκαιμία και η υπογλυκαιμία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, ίσως και πιο επικίνδυνη, και το αλκοόλ σε άδειο στομάχι προκαλεί υπογλυκαιμία.
Τι γίνεται με το παγωτό; Σίγουρα δεν αποτελεί μια απαγορευμένη επιλογή. Αντίθετα, αν δώσετε βάση σε δύο βασικά σημεία μπορεί να γίνει πιο ασφαλής επιλογή από κάποιο άλλο γλυκό ή ρόφημα! Πρώτη προϋπόθεση είναι να περιορίσετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε σε μία μπάλα και να επιλέξετε απλές γεύσεις που δεν θα περιέχουν έξτρα μπισκότα, σιρόπι, κομμάτια σοκολάτας ή καραμέλας, κανταΐφι κλπ. Εάν θέλετε να εμπλουτίσετε τη γεύση του, πασπαλίστε το με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς. Δεύτερη και βασική προϋπόθεση είναι να αποφύγετε να καταναλώσετε και το χωνάκι. Επιλέξτε μία μπάλα παγωτό σε κυπελλάκι, αντί για χωνάκι. Το χωνάκι είναι μία επιπλέον πηγή υδατάνθρακα που μπορεί συνδυαστικά με το παγωτό να φτάσει τη γλυκόζη του αίματος στα ύψη.
Προσπαθήστε να μην ξεφεύγετε εντελώς από το πρόγραμμά σας! Συνεχίστε να κάνετε τα γεύματά σας τακτικά και να ελέγχετε την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες. Προτιμήστε ψάρια ή λευκό κρέας με ορισμένη ποσότητα υδατάνθρακα (ρύζι, πατάτες κλπ) και συνοδεύστε το με δροσερές σαλάτες ή βρασμένα χόρτα εποχής. Τέλος, ολοκληρώστε το γεύμα σας με μία μερίδα φρουτοσαλάτα (π.χ. μία κούπα). Ενδεικτικά για πρωινό γεύμα στις διακοπές σας θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα ημιάπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί, ή δημητριακά, λίγο μέλι, αυγό και ένα φρούτο. Προχωρήστε στο δεκατιανό σας πριν το μπάνιο που θα σας προστατεύσει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες, ενώ στα κύρια γεύματα, όπως προανέφερα, λευκά ψάρια του αφρού με σαλάτες και λίγο ψωμί μπορούν να αποτελέσουν την πιο νόστιμη επιλογή.
*Ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General