Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (29/09/2020) θεωρήσαμε σκόπιμο να παραθέσουμε στο κοινό τις τρέχουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις των πιο συχνών καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς επίσης να παράσχουμε ιατρικές συμβουλές οι οποίες χρήζουν να υιοθετηθούν σε καθημερινή βάση προκειμένου να ελαττωθεί ο επιπολασμός της καρδιαγγειακής νόσου.

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την 1η αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως με προέχουσα κλινική εκδήλωση την στεφανιαία νόσο. Η στεφανιαία νόσος συνίσταται στην εναπόθεση αθηρωματικού υλικού (αθηρωματική πλάκα) στα στεφανιαία αγγεία με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η αιματική ροή στο μυοκάρδιο ιδιαίτερα κατά την κόπωση όπου οι ανάγκες του μυοκαρδιακού ιστού σε οξυγόνο (το οποίο μεταφέρεται με την αιμοσφαιρίνη του αίματος) αυξάνονται.

Η συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στο τοίχωμα το στεφανιαίου αγγείου ευοδώνεται από τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η αυξημένη ολική χοληστερόλη αίματος και ιδιαιτέρως η χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (LDL), και εξελίσσεται όταν επιπρόσθετοι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης επιδρούν μακροχρόνια στα ενδοθηλιακά κύτταρα του έσω χιτώνα των στεφανιαίων αρτηριών.

Οι συνήθειες που χρειάζεται να υιοθετηθούν από το κοινό προκειμένου να επιβραδύνουν την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου εστιάζονται στην πρωτογενή πρόληψη και συνίστανται στην

1) ικανοποιητική φυσική δραστηριότητα την οποία μπορούν να επιτύχουν θέτοντας έναν στόχο τα 10.000 βήματα ημερησίως όπου μπορεί να επιτευχθεί με βάδιση ~ 90′

2) αποχή από το κάπνισμα,

3) σωστή διατροφή με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές που περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και όσπρια, καθώς και τροφές που διατηρούν τα επίπεδα των λιπιδίων αίματος σε χαμηλά επίπεδα όπως γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο και ψάρι και μικρές μόνο ποσότητες από κόκκινο κρέας.

Σε περίπτωση εμφάνισης αρτηριακή υπέρτασης (>140/90 mmHg) (η οποία οφείλεται σε ηλικίες > των 60 ετών στη σκλήρυνση των αγγείων) είναι απαραίτητο να περιοριστεί η λήψη άλατος σε ~ 1g ημερησίως και εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της ιδανικής αρτηριακής πίεσης (~ 120/80 mmHg) μπορούμε να επέμβουμε με σύγχρονα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Το ετήσιο check-up το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογραφικό έλεγχο, έλεγχο βιοχημικών δεικτών καθώς και αρτηριακή πίεσης θα δώσει την ευκαιρία στον κλινικό καρδιολόγο να προχωρήσει σε διαστρωμάτωση κινδύνου για στεφανιαίο νόσο.

Περαιτέρω μη επεμβατικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τον ηχοκαρδιογραφικό έλεγχο, την δοκιμασία κόπωσης σε κυλιώμενο τάπητα και την αξονική στεφανιογραφία που αναλόγως των ευρημάτων η προσέγγιση θα είναι είτε φαρμακευτική είτε επεμβατική. Οι επεμβατικές θεραπείες καλύπτουν όλο το φάσμα των στεφανιαίων βλαβών από απλές στεφανιαίες στενώσεις έως χρόνιες ολικές αποφράξεις ενώ την τελευταία δεκαετία αποτελεί επανάσταση η επεμβατική θεραπεία επίσης των δομικών καρδιοπαθειών όπως βαλβιδοπαθειών είτε της αορτικής ή της μιτροειδούς βαλβίδας.

Ο Τομέας καρδιάς του Metropolitan General με ιατρικό προσωπικό το οποίο έχει παγκόσμια παρουσία στα δρώμενα της καρδιολογίας παρέχει υψηλοτάτου επιπέδου υπηρεσίες σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας καρδιαγγειακών παθήσεων. Η «Παγκόσμια ημέρα Καρδιάς» αποτελεί υπενθύμιση για όλους μας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον κινητήρα του σώματος μας που είναι η καρδιά μας.