Είναι γεγονός ότι το μεγάλο στήθος δημιουργεί συγκεκριμένα αισθητικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα. Πέρα λοιπόν από τη σημαντική πτώση και χαλάρωση που καθιστούν προβληματική την εύρεση στηθόδεσμου αλλά και την επιλογή ρούχων, μαγιό, υπάρχουν και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι το μεγάλο στήθος δυσκολεύει την ανίχνευση εξαλλαγών στο μαζικό αδένα είτε με υπερηχογράφημα, είτε με μαστογραφία. Ειδικά σε ασθενείς με φλεγμονές (π.χ. μαστίτιδες), ο μεγάλος όγκος του μαστού δημιουργεί επιπλέον προβλήματα ελέγχου του.

Επίσης, οι ασθενείς λόγω του βάρους και της επακόλουθης πτώσης του στήθους, αλλάζουν τη στάση του σώματός τους με αποτέλεσμα να σκύβουν (κύφωση) τη ράχη τους και να ρίχνουν τους ώμους τους προς τα μέσα.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα (ΗΠΑ), που εκδόθηκε στο Αμερικάνικο περιοδικό της Πλαστικής Χειρουργικής στο τεύχος του Νοεμβρίου 2009, αποδεικνύει με επιστημονική-εργαστηριακή ανάλυση, τα θεαματικά αποτελέσματα της επέμβασης μείωσης του στήθους σε ό,τι αφορά τους πόνους στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη. Στη συγκεκριμένη μελέτη, γυναίκες που είχαν μεγάλους μαστούς μελετήθηκαν πριν και μετά την επέμβαση μειωτικής μαστοπλαστικής, με σειρά δοκιμών που αφορούν στη βιομηχανική της σπονδυλικής στήλης και με αξιολόγηση του αισθήματος του πόνου.

Παρατηρήθηκε θεαματική βελτίωση της λειτουργικότητας του αυχένα αλλά και της κίνησης χωρίς πόνο, χαμηλά στη σπονδυλική στήλη (περιοχή μέσης) μετά την πλαστική μείωσης του στήθους. Η βελτίωση ήταν στο επίπεδο του 75%, τιμή εξαιρετικά υψηλή, που καθιστά θεραπευτική πλέον την επέμβαση μείωσης του μεγάλου στήθους.

Πολλοί ασθενείς με κλινικά επιβεβαιωμένη πάθηση στη σπονδυλική στήλη, πριν ή αμέσως αφού προβούν σε επέμβαση διόρθωσης, είναι επιβεβλημένο να μειώσουν το στήθος τους ώστε να διασφαλίσουν διάρκεια στο αποτέλεσμα της διορθωτικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη και ταυτόχρονα να αποφορτίσουν τον αυχένα τους.

Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχουμε παρατηρήσει σε ασθενείς που έχουν κάνει επέμβαση μείωσης στήθους και αποτελεί παράμετρο που πρέπει να λάβουν υπ’όψιν οι χειρουργοί της σπονδυλικής στήλης, για καλύτερη θεραπεία των ασθενών.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί αφορά στον έντονο πονοκέφαλο, που ορισμένοι από αυτούς παρουσιάζουν. Μέχρι πρόσφατα, δεν είχε αποδειχτεί άμεσος συσχετισμός του μεγάλου στήθους με τον πονοκέφαλο. Όμως, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικό της Πλαστικής Χειρουργικής (Plastic Reconstructive Surgery, 125, Jan 2010, p. 44) και προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν στην Washington, αποδεικνύει την άμεση σχέση που υπάρχει αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα της επέμβασης μείωσης του μεγάλου στήθους σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα αλλά και τη συχνότητα της εμφάνισης πονοκεφάλου.

Συγκεκριμένα, αφού έγινε αναδρομική μελέτη πενταετίας σε ασθενείς που έπασχαν από πονοκέφαλο-ημικρανίες και υπέστησαν επέμβαση μειωτικής του στήθους τους, ποσοστό πάνω από το 50% αυτών ανέφερε σοβαρή έως ολοκληρωτική μείωση των πονοκεφάλων μετεγχειρητικά. Όλοι δε οι ασθενείς ανέφεραν ουσιαστική μείωση της εμφάνισης ημικρανίας τόσο σε συχνότητα αλλά και σε βαρύτητα των συμπτωμάτων. Οι συγγραφείς ασφαλώς πλέον συμπεραίνουν ότι στο μέλλον οι ασθενείς που έχουν μεγάλο στήθος και πάσχουν από ινιακή νευραλγία/χρόνιους πονοκεφάλους/ ημικρανίες, θα έχουν σημαντική βελτίωση μετά από επέμβαση μειωτικής επέμβασης του στήθους τους. Έτσι, η μειωτική μαστοπλαστική αποκτά άλλη μία ένδειξη και πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην κλινική εκτίμηση του ασθενούς.