Αν μάλιστα αυτά συνοδεύονται από στιγμιαίες λάμψεις στο σκοτάδι, θα πρέπει να ελεγχθείτε το συντομότερο δυνατό από οφθαλμίατρο.
Τι είναι οι μυιοψίες (μυγάκια);
Το οπίσθιο μέρος του οφθαλμού μας είναι γεμάτο με ένα παχύρευστο υγρό σαν ζελέ, το υαλοειδές σώμα. Με την αύξηση της ηλικίας, το υαλοειδές αρχίζει να αλλάζει και σε άλλα σημεία να ρευστοποιείται, ενώ σε άλλα να είναι πιο συμπαγές. Οι πυκνότερες αυτές περιοχές χάνουν τη διαφάνεια τους και όταν το χρώμα στο φόντο είναι ανοικτό, εμφανίζονται ως στίγματα σκόνης, χνούδια, γραμμές, διακλάδωσεις κλαδιών ή αράχνες. Το υαλοειδές αποσπάται από τα τοιχώματα του αμφιβληστροειδή. Όταν συμβεί αυτό, ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να δώσει και μια μικρή αιμορραγία ή μια φλεγμονή μέσα στο υαλοειδές.
Τι είναι οι φωτοψίες (λάμψεις);
Οι λάμψεις φωτός που βλέπουμε στην οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς, εμφανίζονται σαν σπινθήρες, φλας φωτογραφικής μηχανής ή ένα τόξο του φωτός στο πλάι. Οι λάμψεις προκαλούνται είτε από έλξεις του υαλοειδούς ή από πρόσκρουση του χαλαρού υαλοειδούς πάνω στα κύτταρα του αμφιληστροειδή. Φλας ή λαμπιρίζοντα σωματίδια μπορεί επίσης να βλέπουμε με πονοκεφάλους ημικρανίας. Στην περίπτωση αυτή όμως ή διάρκεια των λάμψεων είναι περισσότερη από μερικά λεπτά.
Γιατί πρέπει το συντομότερο δυνατό να επισκεφθώ οφθαλμίατρο;
Τις περισσότερες φορές η αποκόλληση υαλοειδούς περιορίζεται σε μια απλή απόσπαση υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή, η οποία δεν χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση. Μερικές φορές όμως η αποκόλληση υαλοειδούς δημιουργεί ρωγμές στον αμφιβληστροειδή που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκόλληση του ίδιου του αμφιβληστροειδούς. Η κατάσταση αυτή είναι σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση οράσεως. Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζεται πάντοτε χειρουργικά. Η αξία της έγκαιρης εξέτασης από οφθαλμίατρο μόλις παρουσιαστούν οι λάμψεις ή τα μυγάκια είναι στο να διαγνωστούν οι πιθανές ρωγμές στα αρχικά στάδια, πριν προχωρήσει η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Οι ρωγμές περιχαρακώνονται με Argon Laser και έτσι προλαμβάνεται μια μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Για ένα διάστημα 1-2 μηνών. ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα και να παρακολουθείται συχνά από οφθαλμίατρο.