Τα πιο συχνά Αυτοάνοσα Νοσήματα που πλήττουν τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι η ρευματοειδής αρθρίτις, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωριασική αρθρίτις, η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτις, το σύνδρομο Sjogren, η συστηματική σκληροδερμια, οι αγγειίτιδες και το αντιφωσφολιπιδαιμικό σύνδρομο.

Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα επηρεάζουν τη γονιμότητα;

Ναι, τα περισσότερα την επηρεάζουν .

Είναι αντένδειξη τα Α.Ρ.Ν (Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα) για επίτευξη κύησης;

Όχι δεν αποτελούν αντένδειξη. Υπάρχουν προϋποθέσεις που τις καθορίζει ο Ρευματολόγος σε συνεργασία με το Γυναικολόγο.

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για επιτυχή έκβαση της κύησης σε γυναίκες με Α.Ρ.Ν;

● Ύφεση της νόσου για τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη σύλληψη
● Λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για την αποφυγή εξάρσεων χωρίς όμως τον κίνδυνο εμβρυοτοξικότητας
● Συνεργασία ομάδας ιατρών, διαφορετικών ειδικοτήτων για την παρακολούθησή της.

Ποια Αυτοάνοσα Νοσήματα είναι πιθανό να επιδεινωθούν / υφεθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η Ρευματοειδής αρθρίτις, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Ψωριασική αρθρίτις, η Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτις, κ.ά.

Ποιες είναι οι συνήθεις επιπλοκές για την υγεία των μητέρων -που συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου- σε γυναίκες με Α.Ρ.Ν. και για την υγεία του εμβρύου;

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα . Σε 62% -75% εγκύων με ρευματοειδή αρθρίτιδα (Ρ.Α), η δραστηριότητα της νόσου βελτιώνεται σημαντικά στην διάρκεια της κύησης (2ο-3οτρίμηνο). Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η Ρ.A αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών, πρόωρου τοκετού ή προεκλαμψίας. Έγκυες με Ρ.Α. με αντι-CCP(+)και Rf(+): μικρά για την ηλικία κύησης νεογνά, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, και πρόωρος τοκετός.  Η Ρ.A. πιθανώς δεν επηρεάζει την γονιμότητα, αν και μια μείωση της γονιμότητας – πριν από την έναρξη της νόσου -χρονικό διάστημα από τη σύλληψη- έχει περιγραφεί.
Θηλασμός: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποτροπής, λόγω αυξημένης προφλεγμονώδους δράσης της αυξημένης προλακτίνης.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος. Τα μείζονα θέματα σε έγκυες ασθενείς με ΣΕΛ :
● Η έξαρση της νόσου σε ποσοστό 40-50%
● Η εμβρυϊκή απώλεια, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης και πρόωρος τοκετός
Νεογνικός Λύκος
Επίδραση Σ.Ε.Λ στην κύηση: Κατά τη διάρκεια της κύησης σε έγκυες με Σ.Ε.Λ βρίσκονται σε έξαρση: α) νεφρίτιδα, β) δερματικές εκδηλώσεις γ) αρθρίτιδα, δ) αιματολογικές εκδηλώσεις (θρομβοπενία ) κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
Κοινά ευρήματα μεταξύ νεφρίτιδας του λύκου/ προεκλαμψίας είναι: η υπέρταση , η πρωτεϊνουρία και το οίδημα κάτω άκρων.

Ενοχοποιούνται τα Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα για αποβολές;

Ναι και συγκεκριμένα ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος , το αντιφωσφολιπιδαιμικό σύνδρομο ή σύνδρομο Hughes (ΑPS).
To σύνδρομο Hughes είναι μια αυτοάνοση κατάσταση υπερπηκτικότητας που προκαλείται από αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα.Το APS προκαλεί θρόμβους στο αίμα (θρομβώσεις ) στις αρτηρίες και τις φλέβες, καθώς και επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό, ή σοβαρή προεκλαμψία.

Ποια από τα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, μπορεί να χορηγούνται στη διάρκεια της κύησης;

Η Πρεδνιζολόνη είναι συμβατή με κάθε τρίμηνο της κύησης και είναι το προτιμώμενο κορτικοστεροειδές για τη θεραπεία της ρευματικής νόσου κατά την κύηση.
Η Υδροξυχλωροκίνη παραμένει το ανθελονοσιακό της επιλογής, στις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, με Α.Ρ.Ν., και έχουν ανάγκη θεραπείας , και θα πρέπει να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η Aζαθειοπρίνη χρησιμοποιείται συχνά σε ρευματικές παθήσεις. Υπάρχει μια γενική συναίνεση ότι η AZA μπορεί να είναι ασφαλέστερη από ό, τι πολλά άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της.
Η Μεθοτρεξάτη σε οποιαδήποτε δόση θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την κύηση, και να σταματήσει τρεις μήνες πριν την σύλληψη.

Επιλεκτική χρήση: ΜΣΑΦ, ασπιρίνη, γλυκοκορτικοειδή, αζαθειοπρίνη, αναστολείς του TNF, IV Aνοσοσφαιρίνη, κυκλοσπορίνη

Επιτρέπεται ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της λήψης φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων;
Επιτρέπεται σε αυτά που είναι ασφαλή για την κύηση.