Η μυωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός της γης θα έχει κάποιο βαθμό μυωπίας. Στην μυωπία δεν μπορούμε να δούμε τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ στο διάβασμα ή στην κοντινή εργασία βλέπουμε καθαρά. Συμπτώματα είναι κούραση των οφθαλμών, στην οδήγηση ή κάνοντας σπορ, πονοκέφαλος και «σφίξιμο» των βλεφάρων για να εστιάσουμε μακριά.

Θεραπεύεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή με λέιζερ. Η αύξηση της μυωπίας σε μεγάλες ηλικίες συνήθως οφείλεται στην παρουσία καταρράκτη. Πολλές φορές η μυωπία αυξάνεται και μετά την ηλικία των 20 ετών λόγω συνθηκών εργασίας, φωτισμού κλπ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μυωπία εκτός από το ότι μπορεί να είναι κληρονομική, παρουσιάζεται και σε παιδιά που περνούν πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Η περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη μυωπίας, όπως και το συνεχές διάβασμα σε βιβλίο ή Η/Υ.

Χρήσιμες συστάσεις:

  • Αλλάξτε την οθόνη του Η/Υ σας με υψηλής ανάλυσης οθόνη ή και μεγαλύτερης διαμέτρου.
  • Κάθε 20 λεπτά εστιάστε σε ένα αντικείμενο 20 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.
  • Αλλάξτε τους φακούς επαφής σας τακτικά.
  • Διατηρείτε τα γυαλιά σας σε καλή κατάσταση.
  • Τρώτε υγιεινά.

Υπερμετρωπία

Παρατηρείται περίπου στο 25% του γενικού πληθυσμού. Παρουσιάζεται με δυσκολία στην μακρινή και ιδιαίτερα κοντινή όραση με αποτέλεσμα κούραση των οφθαλμών ειδικά μετά από διάβασμα ή κοντινή εργασία, πονοκεφάλους κλπ.

Θεραπεύεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή με επέμβαση λέιζερ. Η μείωση της υπερμετρωπίας σε μεγάλες ηλικίες συνήθως οφείλεται στην παρουσία καταρράκτη.

Αστιγματισμός

Παρουσιάζεται με θολή ή διαταραγμένη όραση σε όλες τις αποστάσεις και ειδικά στην οδήγηση το βράδυ. Μπορεί να συνυπάρχουν πονοκέφαλοι, καταπόνηση των οφθαλμών κλπ.

Θεραπεύεται με γυαλιά, αστιγματικούς ενδοφακούς επαφής ή επέμβαση λέιζερ.

Πρεσβυωπία

Παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 40 ετών με δυσκολία στο διάβασμα, πονοκεφάλους, καταπόνηση των οφθαλμών και θεραπεύεται με γυαλιά ή φακούς επαφής (πολυεστιακούς).

Όλες οι διαθλαστικές ανωμαλίες μπορούν υπό προϋποθέσεις να αντιμετωπιστούν και με χειρουργικές επεμβάσεις, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες.