Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας την 30η Απριλίου 2020 αναθεώρησε τις οδηγίες για τη χρήση των μασκών ενόψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Η χρήση της μάσκας μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα ελαχιστοποιώντας την απελευθέρωση αεροσταγονιδίων από άτομα, που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
Με βάση τα νέα δεδομένα ισχύει ότι η χρήση της μάσκας στην κοινότητα είναι υποχρεωτική όταν:
- Επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως super-market, παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/ κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής καθώς και όταν εισερχόμαστε σε ασανσέρ.
- Μετακινούμαστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Εργαζόμαστε σε κλειστούς χώρους, συνεργαζόμαστε με άλλα άτομα και ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό (όπως τράπεζες, super-market, ταξί, κουρεία/ κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.)
Στα σχολεία η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική ενώ συστήνεται η χρήση της στα εμπορικά καταστήματα.
Συμπληρωματικό μέτρο η χρήση μάσκας
Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τα καίριας σημασίας προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή το φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.
Οι ιατρικές μάσκες που κυκλοφορούν ανήκουν σε μία από τις εξής κατηγορίες:
1. Χειρουργικές μάσκες.
Aυτές οι μάσκες προστατεύουν από εκπνεόμενα σταγονίδια. Τις χρησιμοποιούν οι χειρουργικές ειδικότητες για να προστατεύουν το χειρουργικό πεδίο από την εκπνοή τους κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτές τις μάσκες να τις χρησιμοποιούν οπωσδήποτε οι ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα ώστε να μη διασπείρουν τον ιό με την ομιλία ή το βήχα.
2. Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ffp2 και ffp3.
Αυτές οι μάσκες προστατεύουν από εισπνεόμενα σταγονίδια και σωματίδια πολύ μικρού μεγέθους. Τις χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας κυρίως των μονάδων εντατικής θεραπείας, για να προστατεύονται από ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα γιατί φιλτράρουν τον αέρα που εισπνέουν. Αν οι μάσκες αυτές έχουν βαλβίδα η εκπνοή γίνεται μέσω βαλβίδας εκπνοής, δεν φιλτράρεται όμως, οπότε αν κάποιος έχει συμπτώματα όπως βήχα διασπείρει τον ιό. Οι μάσκες αυτές δεν συστήνονται για ασθενείς. Για να υπάρχει έλεγχος και του εκπνεόμενου αέρα θα πρέπει η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας να μην έχει βαλβίδα.
Τι είδους μάσκα πρέπει να φοράμε;
Μπορούμε να επιλέγουμε χειρουργική μάσκα ή υφασμάτινη. Δεν επιτρέπεται να φοράμε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας με βαλβίδα ffp2 και ffp3 γιατί δεν φιλτράρουν τον εκπνεόμενο αέρα.
Τα βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία, η μάσκα αυτή πλένεται μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60 βαθμών.
Πως φοράμε σωστά τη μάσκα;
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε σωστά τη μάσκα, ώστε να προστατεύουμε εμάς και τους συνανθρώπους μας.
- Η μάσκα τοποθετείται και αφαιρείται μετά από αντισηψία των χεριών.
- Καλύπτει τη μύτη και το στόμα χωρίς κενά όσο αυτό είναι δυνατόν.
- Η αφαίρεση της γίνεται πάντα από την πίσω πλευρά κρατώντας το λάστιχο και με προσοχή ώστε να μην αγγίζουμε την μπροστινή επιφάνεια της που θεωρείται μολυσματική. Δεν πρέπει να αγγίζουμε ποτέ τη μάσκα όταν την φοράμε γιατί μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό στα δάκτυλά μας.
- Αν υπάρχουν κορδόνια λύνουμε πρώτα το κάτω και στη συνέχεια το πάνω κορδόνι. Προσέχουμε ώστε η μπροστινή πλευρά της μάσκας να μην γυρίσει προς το πρόσωπο μας κατά την αφαίρεση της.
- Όταν η μάσκα έχει υγρανθεί τότε πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται σε κάδο που κλείνει.
- H μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών και σε άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό ή δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.
Στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έχουν αναρτηθεί αναλυτικές οδηγίες (COVID-19 – Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό) σε σχέση με τη σωστή χρήση της μάσκας καθώς με τη διαδικασία κατασκευής υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι.
*Η Χαρίκλεια Ατσάλη είναι Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις του ΥΓΕΙΑ