Το καλοκαίρι φέρνει σε όλους μας την ανάγκη να ανανεωθούμε και να διορθώσουμε ατέλειες. Πολλοί ασθενείς αυτή την περίοδο αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν το χαμόγελο τους καθώς ένα λαμπερό χαμόγελο μας φτιάχνει την διάθεση και μας τονώνει την αυτοπεποίθηση. Το σμάλτο των δοντιών μας ταλαιπωρείται από διάφορα αίτια, ωστόσο υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκτήσουμε πιο λευκό και πιο λαμπερό χαμόγελο.

Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί 60-90 λεπτά και συνήθως χρειάζονται 1-2 συνεδρίες, ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας. Ο οδοντίατρος εφαρμόζει ένα ειδικό προστατευτικό ζελέ στα ούλα και στη συνέχεια το λευκαντικό παράγοντα. Οι λευκαντικοί παράγοντες συνήθως ενεργοποιούνται με ειδικής συχνότητας φωτεινή πηγή (led, plasma, laser).

Εάν ο ασθενής διαθέτει νάρθηκες λεύκανσης μπορεί να γίνει λεύκανση ιατρείου με την εφαρμογή ενός ειδικού λευκαντικού παράγοντα σε 3-4 συνεδρίες των 45’ κατά τις οποίες ο ασθενής κάθεται αναπαυτικά στην αίθουσα αναμονής.

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών για να κατασκευαστούν 2 μαλακοί νάρθηκες που θα υποδεχτούν το λευκαντικό παράγοντα. Ο ασθενής γεμίζει τους νάρθηκες με το λευκαντικό ζελέ που έχει προμηθευτεί από τον οδοντίατρο και τους φοράει για 1-2 ώρες καθημερινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Σε δύσκολες περιπτώσεις με έντονες δυσχρωμίες, ο συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και λεύκανσης στο σπίτι αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Λεύκανση σε απονευρωμένο δόντι

Η βελτίωση της εμφάνισης ενός απονευρωμένου δοντιού απαιτεί την εφαρμογή μίας ελαφρά διαφορετικής τεχνικής, με την οποία το δόντι λευκαίνει από το εσωτερικό του. Ο οδοντίατρος εφαρμόζει το λευκαντικό ζελέ εντός του δοντιού και στη συνέχεια το φράζει με προσωρινό σφράγισμα, αφήνοντας το υλικό να δράσει για λίγες ημέρες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική με μία μόνο εφαρμογή ή μπορεί να επαναληφθεί μέχρι το δόντι να αποκτήσει την επιθυμητή απόχρωση.

Όψεις ρητίνης

Τα περισσότερα προβλήματα στην εμφάνιση των δοντιών μπορούν να γίνουν παρελθόν με τις όψεις ρητίνης. Πρόκειται για μια απόλυτα συντηρητική μέθοδο γνωστή και ως γλυπτική των δοντιών, η οποία ολοκληρώνεται με απόλυτη ασφάλεια χωρίς να πειραχτεί σχεδόν καθόλου η οδοντική επιφάνεια.

Για την μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται ρητίνες τελευταία τεχνολογίας, οι οποίες εφαρμόζονται στην επιφάνεια των δοντιών έτσι ώστε το να δώσουν το χρώμα και το σχήμα που θέλουμε. Ολόκληρη η διαδικασία γίνεται άμεσα από τον οδοντίατρο, χωρίς την βοήθεια οδοντοτεχνίτη και συνήθως χωρίς τη χρήση τοπικού αναισθητικού.

Οι όψεις ρητίνης μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα μεμονωμένο δόντι ή και σε όλα τα πρόσθια δόντια και η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα με δύο ραντεβού.

Πρόκειται για ιδανική θεραπεία για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Διόρθωση κενών ανάμεσα στα δόντια
  • Ελαφρύ συνωστισμό στα πρόσθια δόντια
  • Περιπτώσεις με πολλαπλά σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια που δείχνουν ταλαιπωρημένα
  • Δυσχρωμίες που δεν ανταποκρίνονται στην λεύκανση

Όψεις πορσελάνης

Πρόκειται για λεπτές “φλούδες” πορσελάνης (πάχος 0,5-1mm) οι οποίες συγκολούνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών. Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο το χρώμα αλλά και το μέγεθος των δοντιών. Επίσης επειδή η πορσελάνη δεν κατακρατεί χρωστικές προσφέρουν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα που διαρκεί για πολλά για πολλά χρόνια.

Όψεις πορσελάνης χωρίς τρόχισμα

Η σύγχρονη τεχνολογία των κεραμικών υλικών μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε αυτές τις εξαιρετικά λεπτές όψεις (ultrathin veneers) που στην κυριολεξία μοιάζουν με φακούς επαφής. Αν και έχουν πολύ λεπτό πάχος, διαθέτουν εξαιρετική αντοχή και λόγω του ότι τις διαπερνάει το φως, το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό.

Οι όψεις, είτε ρητίνης είτε πορσελάνης, απαιτούν φροντίδα ακριβώς όπως και τα φυσικά μας δόντια. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να αμελούμε την στοματική μας υγιεινή.

Η σωστή φροντίδα περιλαμβάνει καθημερινό βούρτσισμα δύο με τρεις φορές την ημέρα και καθαρισμό των ενδιάμεσων κενών με οδοντικό νήμα ή με μεσοδόντια βουρτσάκια. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολλά αναψυκτικά,το αλκοόλ και την ζάχαρη και να πίνουμε πολύ νερό και να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.