Η Covid-19, η νόσος δηλαδή που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, εμφανίζει συνήθως κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας καθώς και αναπνευστικά προβλήματα. Σε αυτά τα συμπτώματα μπορούμε να προσθέσουμε και την έλλειψη όσφρησης και γεύσης ενίοτε. Όμως επειδή η νόσος Covid-19 φαίνεται ήρθε και έγινε μέρος της καθημερινότητας μας επηρεάζοντας σε τεράστιο βαθμό τις καθημερινές μας συνήθειες είναι σκόπιμο να εξετάσουμε και άλλες εκδηλώσεις της, ειδικότερα τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι αναλύσεις δεδομένων για τον νέο κορωνοϊό και τις εκδηλώσεις του γίνονται σε real time σχεδόν με την αντιμετώπιση του παγκοσμίως. Φυσικά πολλά δεδομένα και για τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος έρχονται από την Κίνα, τη χώρα που πρώτη ήρθε αντιμέτωπη με τον SARS-COV-2. Συγκεκριμένα ανάλυση σε 200 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία Covid-19, οι οποίοι εισήχθησαν σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία του Hubei στην Κίνα, αναφέρει ότι 1 στους 5 ασθενείς είχαν τουλάχιστον 1 σύμπτωμα από το γαστρεντερικό σύστημα, δηλαδή διάρροια, επεσόδια εμέτου ή πόνο στην κοιλιακή χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% αυτών των ασθενών ανέφεραν απώλεια όρεξης.

Οι διαρροικές κενώσεις, δηλαδή κενώσεις με υδαρή κόπρανα, συνήθως ήταν ήπιας βαρύτητας και δεν κρατούσαν περισσότερο από 5 μέρες. Επίσης συνήθως το τεστ κοπράνων ήταν θετικό για κορωνοϊό.

Την ίδια άποψη περί γαστρεντερολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με Covid-19, υποστήριξε και ομάδα γαστρεντερολόγων από το Πανεπιστήμιο Stanford της California. Στην ερευνητική τους εργασία που δημοσιεύθηκε στο αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, αναλύθηκαν στοιχεία από 116 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον νεό κορωνοϊό. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν περίπου 50 έτη και τα πιο συχνά συμπτώματα ήταν τα αναμενόμενα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια και μυαλγίες. Όμως το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι 1 στους 3 ασθενείς είχε ήπια συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα, κυρίως έλλειψη όρεξης για φαγητό, ναυτία, εμέτους και διάροιες. Από την ανάλυση των ασθενών στην California προκύπτει το σημαντικό στοιχείο διαφοροποίσης των συμπτωμάτων γαστρεντερικού από τα κλασσικά σημεία εμφάνισης της λοίμωξης με κορωνοϊό: πρώτα εμφανίζονταν σε όλους τους ασθενείς τα αναπνευστικά συμπτώματα ή ο πυρετός και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διάρροιες, οι έμετοι ή η κοιλιαλγία. Πολύ σημαντικό εύρημα επίσης ήταν ότι τα συμπτώματα του πεπτικού είχαν μέση διάρκεια μόνο μία μέρα και πάντα συνοδεύονταν από αναπνευστικά συμπτώματα που είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών επίσης παρατηρήθηκε διαταραχή των ηπατικών ενζύμων.

Από την άλλη μεριά, μία ομάδα κινέζων ερευνητών από την πόλη Wuhan στην Κίνα, που φέρεται ως αφετηρία της πανδημίας, δημοσίευσε στο American Journal of Gastroenterology άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα από ανάλυση δεδομένων σε δείγμα 850 ασθενών αποκλειστικά με ήπια συμπτωματολογία. Συγκεκριμένα βρήκαν ότι ασθενείς που παρουσίασαν αναπνευστικές και γαστρεντερολογικές διαταραχές, εμφάνισαν και δυσκολία στην αναπνοή και είχαν γενικότερα πιο επιβαρυμένη αναπνευστική εικόνα σε σχέση με τους ασθενείς που παρουσίασαν μόνο αναπνευστικά συμπτώματα. Επαναλαμβάνουμε ότι η μελέτη αφορούσε μόνο ήπια περιστατικά Covid-19. Επίσης η πλειοψηφία των ασθενών με διάρροιες παρουσίαζε και πυρετική κίνηση και αυτό ήταν πιό συχνό εύρημα σε γυναίκες από ανδρες. Από τη συγκεκριμένη δημοσίευση και ανάλυση δεδομένων προέκυψε και η σύσταση ότι ασθενείς που εμφανίζουν ξαφνικά επεισόδια διάρροιας και γνωρίζουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή με Covid-19, αποτελούν πιθανούς φορείς κορωνοϊού ακόμα και αν δεν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα ή πυρετό. Η σύσταση συνεχίζει ότι θα πρέπει αυτοί οι ασθενείς να θέτουν τους εαυτούς τους σε αυτο-απομόνωση και να επικοινωνούν με την αντίστοιχη ιατρική ομάδα για περαιτέρω οδηγίες.

Ερευνητική ομάδα από το Πεκίνο αναφέρει ότι οι έμετοι είναι πιο συχνό φαινόμενο στα παιδιά με Covid-19 από ενήλικες. Η ίδια ομάδα ανέφερε την απώλεια όρεξης για φαγητό ως πολύ συχνό σύμπτωμα σε ασθενείς με Covid-19. Ερευνητές από τη Wuhan υποστηρίζουν ότι ο νεός κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 μπορεί να εισέλθει στο πεπτικό σύστημα μέσω επιφανειακών κυτταρικών υποδοχέων για το ένζυμο αγγειοτενσίνη που είναι 100 φορές πιο συχνοί σε παρουσία στο γαστρεντερικό παρά στο αναπνευστικό σύστημα.

Επίσης έχει αναφερθεί ότι πρόβλημα με απόφραξη αγγείων λόγω της ήδη αναφερθείσας επιπλοκής επί Covid-19 στην πήξη του αίματος, μπορεί να προκαλέσει εντερική βλάβη και να χρειαστεί επείγον χειρουργείο.

Οι πληροφορίες για όλη τη συμπτωματολογία και αντιμετώπιση του Covid-19 εμπλουτίζονται διαρκώς και συχνά αλλάζουν. Αυτό είναι πολύ λογικό εφόσον παγκοσμίως ο ιατρικός κόσμος προσεγγίζει θεραπευτικά αυτή τη νέα νόσο και συγχρόνως αναλύει τα διαθέσιμα δεδομένα για να βγαίνουν συμπεράσματα που ενισχύουν τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού. Πριν μερικές μέρες ακόμα μία ερευνητική ομάδα από τη Wuhan, κατέθεσε άποψη στο Lancet Gastroenterology Hepatology ότι μερικές φορές δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στα συμπτώματα ασθενών με Covid-19 επειδή εκδηλώθηκαν μόνο από το πεπτικό. Τοίζουν επίσης ότι βρέθηκαν ασθενείς με θετικό test κοπράνων ενώ το αναπνευστικό test ήταν πλεον αρνητικό. Παραμένουμε διαρκώς ενημερωμένοι με τα νέα δεδομένα και η ιατρική κοινότητα συνεχίζει την έρευνα και ανάλυση παράλληλα με τη θεραπεία της νόσου από SARS-COV-2.