Όταν ο άνδρας κολλήσει κορωνοϊό, είναι καλό το ζευγάρι να περιμένει μετά την ανάρρωση για περίπου τρεις μήνες πριν προσπαθήσει να αποκτήσει παιδί, αν και το σπέρμα δεν είναι μολυσματικό μία εβδομάδα μετά τη μόλυνση.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές, καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης τους δείχνουν πώς η ποιότητα του σπέρματος φαίνεται πως επηρεάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος Βέλγοι που είχαν αναρρώσει από COVID-19. Οι ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν εάν ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να ανιχνευθεί στο σπέρμα των συμμετεχόντων και να αξιολογήσουν εάν η μόλυνση επηρέασε τις παραμέτρους γονιμότητας ή προκάλεσε βλάβη στο DNA.

Το RNA του SARS-CoV-2 δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα από τα δείγματα σπέρματος κατά μέσο όρο 52,7 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Η αξιολόγηση της ποιότητας των δειγμάτων έγινε με βάση τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η μορφολογία του σπέρματος επηρεάστηκε περισσότερο από ότι η κινητικότητα του σπέρματος μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2, ενώ η συγκέντρωση του σπέρματος επηρεάστηκε λιγότερο.

Από τα 118 δείγματα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, 30 (25,4%) ήταν ολιγοζωοσπερμικά, 52 (44,1%) είχαν ασθενοζωοσπερμία και 79 (67%) είχαν τερατοζωοσπερμία.

Η μέση προοδευτική κινητικότητα είχε μειωθεί στο 60% των ανδρών που εξετάστηκαν πριν περάσει ένας μήνας από τη μόλυνση με COVID-19, στο 37% των ανδρών που εξετάστηκαν 1 έως 2 μήνες μετά τη μόλυνση και στο 28% των ανδρών που εξετάστηκαν αφού είχαν περάσει 2 μήνες από τη μόλυνση.

Ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένος στο 37% των ανδρών που εξετάστηκαν πριν περάσει ένας μήνας από τη μόλυνση από COVID-19, στο 29% των ανδρών που εξετάστηκαν 1 έως 2 μήνες μετά τη μόλυνση και στο 6% των ανδρών που εξετάστηκαν αφού είχαν περάσει 2 μήνες μετά τη μόλυνση.

Η σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19 και ο πυρετός δεν συσχετίστηκαν με τα χαρακτηριστικά του σπέρματος, αλλά διαπιστώθηκε στενή σχέση μεταξύ των ανωμαλιών του σπέρματος και των τίτλων (επιπέδων) του αντισώματος SARS-CoV-2 IgG κατά της ακίδας 1 και του τομέα δέσμευσης υποδοχέα της ακίδας 1 , αλλά όχι έναντι νουκλεοτιδίων, στον ορό.

Υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του σπέρματος αναπτύχθηκαν σε τρεις άνδρες (2,5%).

Τα σημάδια βλάβης στο DNA των σπερματοζωαρίων ήταν πιο έντονα μέσα στον πρώτο μήνα μετά τη μόλυνση από τον COVID-19.

Μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά μέσω του σπέρματος ο COVID-19;

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά μέσω του σπέρματος όταν περάσει 1 εβδομάδα από τη μόλυνση από COVID-19.

Τα ζευγάρια όμως που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, θα πρέπει να ξέρουν ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 μπορεί να μην είναι η καλύτερη, ειδικά τον πρώτο μήνα.

Ο εκτιμώμενος χρόνος ανάρρωσης είναι 3 μήνες. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό το χρονικό διάστημα και να διαπιστωθεί εάν μπορεί να υπάρξουν μόνιμες βλάβες σε μικρό αριθμό ανδρών.