Στις εγκύους συστήνουμε να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιέχουν βιταμίνη D και όπως φαίνεται, τώρα, στην πανδημία του κορωνοϊού, αυτή η βιταμίνη είναι ακόμα πιο σημαντική.
Η παραγωγή της βιταμίνης D συνδέεται με την έκθεσή μας στον ήλιο. Ακούγεται παράδοξο ότι σε μία ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, ένας πολύ σημαντικός αριθμός γυναικών παρουσιάζει ανεπάρκεια βιταμίνης D, αλλά είναι αλήθεια.
Hλιόλουστες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου δεν επιβλήθηκε εγκαίρως καραντίνα για την πανδημία του κορωνοϊού, ήταν στις πρώτες θέσεις των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους από COVID-19.
Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Irish Medical Journal, επισημαίνεται ότι ούτε στην Ιταλία, ούτε στην Ισπανία ενισχύονται τα τρόφιμα με βιταμίνη D,ενώ οι πολίτες των χωρών αυτών δεν παίρνουν σε μεγάλο ποσοστό συμπληρώματα βιταμίνης D.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε βόρειες χώρες όπως η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία, οι κάτοικοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, αν και είχαν μικρότερη έκθεση στον ήλιο. Ο λόγος; Είναι κοινή πρακτική να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D, ενώ και τα τρόφιμα ενισχύονται με τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Οι χώρες αυτές είχαν χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεως και θνησιμότητας από τον νέο κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά θανάτων από COVID-19 και καλούν εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν τη λήψη βιταμίνης D, η οποία είναι πιθανό να προστατεύει τον οργανισμό από τον νέο κορονοϊο.
Παίζει ρόλο η βιταμίνη D στο ανοσοποιητικό σύστημα;
Μία θεωρία που υπάρχει είναι ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στο να είναι ελεγχόμενη η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό, δηλαδή να μην υπάρχει καταιγιστική παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών.
Πρόσφατα, ερευνητές του Northwestern University στο Σικάγο ανέλυσαν δεδομένα από νοσοκομεία στην Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ιράν, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D είχαν 17,3% πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά από τον νέο κορονοϊό, ενώ οι ασθενείς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, είχαν 14,6% πιθανότητες.
Η πιθανή επίδραση της βιταμίνης D είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ελεγχόμενη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού, να ρυθμίζει τα επίπεδα της κυτοκίνης και, συνεπώς, να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων του COVID-19 σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ανάλογες παρατηρήσεις για την πιθανή προστασία που προσφέρει η βιταμίνη D έναντι του COVID-19 έκαναν και οι ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης. Τα στοιχεία από τρία νοσοκομεία της νότιας Ασίας έδειξαν ότι η πλειοψηφία των ασθενών που αρρώστησαν σοβαρά από COVID-19, είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει την έκκριση πρωτεϊνών που είναι σημαντικές στη ρύθμιση της λειτουργίας των μακροφάγων (λευκών αιμοσφαιρίων) του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλό θα είναι οι έγκυες να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους.