Η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς, αποτελεί μια προηγμένη τεχνική, πολυπαραμετρικής χαρτογράφησης που βασίζεται στους μαγνητικούς χρόνους Τ1, Τ2 & Τ2*. Μας δίνει εικόνες με υψηλή χορική ανάλυση, έτσι ώστε να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τις αλλοιώσεις της σύστασης του μυοκαρδίου σε κάθε σημείο του. Οι νέες αυτές τεχνικές είναι πολύ ικανές στο να ανιχνεύσουν διάχυτες βλάβες στην καρδιά, ενώ μας βοηθάνε να παρακολουθήσουμε την πορεία μιας νόσου του μυοκαρδίου συγκρίνοντας απόλυτους αριθμούς σε διαδοχικές μετρήσεις. Έτσι λοιπόν η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου έρχεται να ενισχύσει τη διαγνωστική ακρίβεια της μαγνητικής καρδιάς κάνοντάς την μια εξέταση που αγγίζει την αξιοπιστία της κλασικής βιοψίας του μυοκαρδίου.

Πότε ενδείκνυται η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς;

  • Μυοκαρδίτιδα: (για διάγνωση, παρακολούθηση και επιβεβαίωση πλήρους ίασης) . Το 2018 η τεχνική μπήκε επίσημα στα κριτήρια διάγνωσης της μυοκαρδίτιδας.
  • Προσβολή του μυοκαρδίου από αυτοάνοσες, ρευματικές και συστηματικές φλεγμονώδεις νόσους όπως λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σαρκοείδωση κ.ά.
  • Χαρακτηρισμός όγκων της καρδιάς.
  • Προσβολή του μυοκαρδίου από τον ιό HIV.
  • Αμυλοείδωση, Fabri νόσος.
  • Διαφορική διάγνωση υπερτροφικών καταστάσεων του μυοκαρδίου.
  • Πρόγνωση στεφανιαίας νόσου.
  • Προβολή της καρδιάς από COVID-19.

Mυοκαρδίτιδα και COVID-19

Έχοντας διανύσει πάνω από ένα χρόνο πανδημίας από κορωνοϊό, οι γνώσεις μας απέναντι στον συγκεκριμένο ιό και τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά συνεχώς εμπλουτίζονται. Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές παρατηρήσεις, ο ιός μπορεί να προσβάλει και την καρδιά προκαλώντας είτε έμφραγμα του μυοκαρδίου, είτε πιο συχνά φλεγμονή στο μυοκάρδιο, την γνωστή σε όλους μας μυοκαρδίτιδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλές φορές η φλεγμονή στο μυοκάρδιο είναι ασυμπτωματική και υποκλινική χωρίς ο ασθενής να γνωρίζει ότι η λοίμωξη έχει προσβάλει και την καρδιά του.

Έτσι λοιπόν με μία και μόνο εξέταση μπορούμε να ελέγξουμε εάν η λοίμωξη από κορωνοϊό έχει προσβάλει και την καρδιά, ακόμη και σε ασθενείς που δεν είχαν συμπτώματα από την καρδιά τους. Το γεγονός αυτό μας δίνει την δυνατότητα να επέμβουμε έγκαιρα και να προστατέψουμε το μυοκάρδιο από μόνιμες βλάβες οι οποίες θα δώσουν συμπτώματα στο μέλλον.

Οι ασθενείς που έχουν περάσει λοίμωξη από COVID-19 έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξετάσουν την καρδιά τους στο Metropolitan General, με ένα ειδικό πρωτόκολλο μαγνητικής καρδιάς βασισμένο στις τεχνικές χαρτογράφησης του μυοκαρδίου το οποίο έχει προσαρμοστεί ειδικά για πρώην ασθενείς COVID-19, από τον γράφοντα.