Το παρόν άρθρο έχει ως σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, να ενημερώσει και να προτρέψει στην αναζήτηση της κατάλληλης βοήθειας και στήριξης σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν βία στο οικογενειακό περιβάλλον.

Ήταν πριν λίγες ημέρες που ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης υγείας, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση του μίλησε για το σπάσιμο του κύκλου του θυμού πριν γίνει συμπεριφορά βίας με την άμεση ανάγκη για απεμπλοκή. Και πρότεινε ένα τρόπο, μια βόλτα, έναν περίπατο να καταλαγιάσει ο θυμός.

Η αναφορά του αυτή είναι ενδεικτική στη σημασία που θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση της βίας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται και όποιος κι αν είναι ο προορισμός της.

Η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο ρατσισμού και μίσους απέναντι στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν το φαινόμενο αυτό παγκοσμίως έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας. Μία στις τρεις (1 στις 3) γυναίκες έχει πέσει θύμα κάποιου είδους κακοποίησης.

Ο χαρακτηρισμός της βίας προς τις γυναίκες ως φαινόμενο πανδημίας είναι ενδεικτικός της διάστασης, της συχνότητας, των πολλών μορφών που παίρνει αλλά και τη παγκόσμια εξάπλωση της.

Ας σκεφτούμε λοιπόν πως έχουμε το συναπάντημα δύο πανδημιών, της ενδοοικογενειακής βίας και αυτή του νέου ιού. Κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του νέου ιού μια νέα πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί σε πολλά οικογενειακά συστήματα, θέτοντας τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες σε επικίνδυνη ζώνη.

Μαζί με τη διασφάλιση της σωματικής υγείας έρχεται και η διασφάλιση / περιφρούρηση της ψυχικής υγείας και από τις δύο αυτές καταστάσεις.

Σε πολλά οικογενειακά συστήματα οι συνθήκες ήταν μέσα στο κύκλο της βίας υπό οποιαδήποτε μορφή (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, αποστέρηση, σεξουαλική, συναισθηματική, καταναγκασμός).

Το τελευταίο διάστημα η επιβεβλημένη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων καθώς και η φυσική απόσταση από το κοινωνικό περιβάλλον και τις εξωτερικές δραστηριότητες διαφαίνεται να συντελούν στην έξαρση της άσκησης βίας ως προς τη συχνότητα, την ένταση και τις μορφές της.

 

 

Με λίγα λόγια η παρούσα κατάσταση δύναται να επηρεάσει την άσκηση βίας στο οικογενειακό περιβάλλον ποιοτικά και ποσοτικά. Συνεπώς όταν ένα φαινόμενο, που παγκοσμίως έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πανδημίας, φαίνεται να αλλάζει ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, χρειάζεται ακόμη πιο επιτακτικά το συνδυασμό πρόληψης και αντιμετώπισης.

Πρόληψη είναι η απεμπλοκή από τη σύγκρουση, τον τσακωμό, την ένταση πριν αυτή κορυφωθεί. Μια έξοδος για περπάτημα αποτελεί προληπτική στρατηγική, ταυτόχρονα η επίγνωση του συναισθήματος του θυμού που αισθάνεται κάποιος, είναι απαραίτητη για να λάβει ένα προληπτικό μέτρο.

Εκεί όπου υπάρχει άσκηση βίας είναι το πεδίο που η ανάγκη για αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας. Η άμεση επικοινωνία και αναζήτηση εξειδικευμένης βοήθειας και υποστήριξης είναι η επί της ουσίας αντιμετώπιση.

 

*Η κ. Αλίκη Ελένη Πουλή είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dip, MSc Ψυχιατρική

 

Σημαντικοί σύνδεσμοι Άμεσης Βοήθειας:

Γραμμή SOS 15900 email: sos15900@isotita.gr http://womensos.gr/en/15900-24ori-tilefoniki-grammi-2/

Ελληνική Αστυνομία 100 http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=2030&Itemid=421&lang