Οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που μειώνεται όσο η γυναίκα μεγαλώνει. Στα 30 έχει «καταναλώσει« το 82% των ωαρίων της. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 92% στα 35 και στο 97% στα 40. Η ηλικία επηρεάζει όχι μόνο τον αριθμό, αλλά και την ποιότητα των ωαρίων.

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων (γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων) είναι μία μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας της γυναίκας που της δίνει τη δυνατότητα να γίνει μητέρα στο μέλλον. Μια γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της επειδή:

  • Πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία που θα επηρεάσει τη γονιμότητά της εξαιτίας κάποια ασθένειας, όπως ο καρκίνος
  • Πάσχει από ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά της, π.χ. ενδομητρίωση, δρεπανοκυτταρική αναιμία, αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • Θέλει να «παγώσει το βιολογικό της ρολόι» για κοινωνικούς λόγους και να έχει τη δυνατότητα να προσπαθήσει να μείνει έγκυος στο μέλλον είτε με τον κατάλληλο σύντροφο είτε με δότη σπέρματος.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η κατάψυξη ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων σε νεαρότερη ηλικία σημαίνει ότι η γυναίκα παράγει μεγαλύτερο αριθμό και καλύτερης ποιότητας ωάρια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων

Τα βήματα για την κατάψυξη ωαρίων είναι τα εξής:

Η γυναίκα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και ξεκινάει τη διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών με στόχο την αύξηση της παραγωγής ωαρίων και την ωρίμανσή τους.

Τα ωάρια συλλέγονται κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο, διακολπικά. Η διαδικασία διαρκεί 15 λεπτά ή λιγότερο (ανάλογα με τον αριθμό των ωαρίων) και γίνεται υπό μέθη.

Τα ωάρια καταψύχονται με υαλοποίηση (ταχεία κατάψυξη κατά την οποία προλαμβάνεται η δημιουργία κρυστάλλων) και διατηρούνται σε δεξαμενές υγρού αζώτου.

Τα ωάρια που καταψύχονται δεν είναι γονιμοποιημένα, συνεπώς δεν χρειάζεται σπέρμα για τη διαδικασία.

Η όλη διαδικασία διαρκεί 2 έως 3 εβδομάδες. Όταν η γυναίκα θέλει να αποκτήσει παιδί, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ωαρίου (ICSI) κατά την οποία ένα σπερματοζωάριο τοποθετείται στο εσωτερικό του ωαρίου για να το γονιμοποιήσει.

Το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα για να προκύψει εγκυμοσύνη. Δύο εβδομάδες αργότερα γίνεται τεστ κύησης.

Πόσο πιθανό είναι να μείνει έγκυος μία γυναίκα μετά την κατάψυξη ωαρίων

Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης εξαρτώνται από τον αριθμό των κατεψυγμένων ωαρίων. Μία γυναίκα που έχει καταψύξει 20 ωάρια, έχει πιθανότητα 90% να γεννήσει. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 60% όταν υπάρχουν 12 κατεψυγμένα ωάρια.

Είναι προφανές ότι όσο πιο νέα είναι η γυναίκα τη στιγμή της λήψης των ωαρίων κι όσα περισσότερα ωάρια καταψυχθούν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες γέννησης μωρού στο μέλλον.