Οργάνωση: είναι η προϋπόθεση της επιτυχίας και η διατροφή δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα!
Βήμα πρώτο: Σχεδιάστε ένα εβδομαδιαίο μενού. Με αυτόν τον τρόπο, θα αγοράσετε τα απολύτως απαραίτητα και θα αποφύγετε τα ανθυγιεινά. Φτιάξτε μια λίστα με υγιεινές, θρεπτικές τροφές για τα σνάκ και φυσικά για τα κυρίως γεύματα που θα τα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα. Έτσι θα εξοικονομήσετε χρόνο και φυσικά χρήματα στο σούπερ μάρκετ, άρα το όφελος είναι διπλό.
Μην παραλείπετε το πρωινό. Η ριζική αλλαγή στην καθημερινότητά εύκολα μπορεί να μας βγάλει εκτός διατροφικού προγράμματος. Ωστόσο, το γεγονός ότι μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψουμε το πρωινό μας γεύμα, το οποίο τροφοδοτεί τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα. Ένα βαθύ πιάτο porridge με γάλα αμυγδάλου ,νιφάδες βρώμης, λιναρόσπορο και berries ή 2 φρυγανιές ολικής με μέλι και ταχίνι ή ακόμα ένα αυγό με αβοκάντο είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.
Σνακ μεταξύ γευμάτων. Αν περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι, μερικές φορές είναι αναπόφευκτο να θέλουμε να τσιμπήσουμε κάτι και φυσικά μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια χούφτα ξηρούς καρπούς, φρουτοσαλάτα ή 2 ρυζογκοφρέτες με ταχίνι ή ένα γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα. Με αυτό τον τρόπο θα ηρεμήσουμε και θα κατευνάσουμε το άγχος μας.
Ενυδατώστε τον οργανισμό σας: Οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ωστόσο, η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Αν πάλι δυσκολεύεστε να πιείτε νερό, μπορείτε να το χρωματίσετε ή να το αρωματίσετε προσθέτοντας σε αυτό φέτες λεμονιού, αγγουριού ή ακόμα και ξύσμα από τζίντζερ , το οποίο έχει ιδιότητες αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβηχικές. Φυσικά υπάρχει πάντα και η επιλογή του να καταναλώσετε κάποιο ρόφημα όπως τσάι καθώς και αυτά μας ενυδατώνουν επαρκώς, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον ζάχαρη και θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο, έχετε τη δυνατότητα να δώσετε μια ευχάριστη γευστική νότα στην υδάτωσή σας.
Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: τα οποία εκτός των άλλων θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας.
Εντάξτε στο διαιτολόγιό το αβοκάντο και προτιμήστε το ελαιόλαδο στις σαλάτες σας και στο φαγητό αφού είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και παρέχουν σημαντική προστασία στον περιορισμό της φλεγμονής.
Ανακαλύψτε στα τρόφιμα τη βιταμίνη D αφού είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των οστών, αυτή η βιταμίνη συντίθεται από το σώμα μας όταν βρισκόμαστε στον ήλιο.
Μιας και κατά τη διάρκεια του περιορισμού είναι πιο δύσκολο αυτό, μπορείτε να βρείτε στα μανιτάρια, τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά.
Καταναλώστε θαλασσινά και φυσικά ξηρούς καρπούς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας που διαθέτουν σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ιδιαίτερα μία έντονη ενδογενή αντιοξειδωτική προστασία.
Δεν καταπιέζουμε τη ξαφνική λιγούρα μας για γλυκό αλλά τη διαχειριζόμαστε έξυπνα. Προτιμάμε να καταναλώσουμε μια μπανάνα με λίγη λιωμένη κουβερτούρα για τους λάτρεις της σοκολάτας ή ένα μπισκότο τύπου digestive με τυρί κρέμα και από πάνω λίγο γλυκό του κουταλιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό χωρίς να προδώσουμε την προσπάθειά μας για ισορροπημένη διατροφή.
Τέλος δεν ξεχνάμε την σωματική άσκηση που είναι το σημαντικότερο όπλο. Όχι μόνο αναφορικά με το να κρατηθούμε σε καλή φυσική κατάσταση αλλά και για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, που είναι στην κρίσιμη αυτή εποχή της πανδημίας η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.
Είναι αναμφίβολα μια ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδος, όμως αποτελεί και μια καλή ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά και να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας.